Index Vakbarát Hírportál

The New York Times: Egy Ukrajnával szimpatizáló csoport robbanthatta fel az Északi Áramlatot

2023. március 7., kedd 21:12

Az amerikai hírszerzés adatai szerint egy Ukrajnával szimpatizáló csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat gázvezetéket – írta meg kedden a The New York Times. Mindeközben a német sajtóban is ehhez hasonló értesülések jelentek meg. A feltételezésekkel kapcsolatban több ország kormányának tisztviselője is megszólalt.

Az Északi Áramlatnál 2022 őszén történtek erőteljes robbanások, azt azonban még mindig vizsgálja több állam is, ki állhatott az akció mögött. Egy hónappal ezelőtt Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró azt állította, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden lehet az akció mögött.

Ehhez képest most teljesen más forgatókönyvet vázolt fel a The New York Times. A lap információi szerint az amerikai hírszerzés nemrég arról tájékoztatta a kormányzati tisztviselőket, hogy

EGY UKRAJNÁVAL SZIMPATIZÁLÓ, REJTÉLYES CSOPORT HAJTOTTA VÉGRE A TÁMADÁST.

NY Times szerint a hírszerzők arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy a kormányának bármely tisztviselője tudott volna előzetesen az akcióról, vagy segített volna annak szervezésében (egyelőre azonban ennek az ellenkezőjét sem tudták kizárni). 

Mint írták, az akciót elkövető csoportról még az amerikai hírszerzés sem tud túl sok mindent, azt leszámítva, hogy az ellenségüknek tekintik Vlagyimir Putyint. Nem tudják, hogy hányan lehetnek, ki fizeti és irányítja őket. Mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy

a csoport tagjai orosz és/vagy ukrán állampolgárok lehetnek, nyugati (egész pontosan: brit vagy amerikai) állampolgárok viszont biztos, hogy nincsenek köztük. 

A NY Timesnak nyilatkozó tisztviselők azt sem árulták el, milyen forrásból származik a hírszerzés értesülése, vagy hogy mennyire tartják valószínűnek a hírszerzés berkeiben azt, hogy hiteles ez a jelentés.

Általánosságban véve úgy fogalmaztak: a hírszerzők ismeretei még nagyon hézagosak, de elképzelhető, hogy most, több hónapnyi kutakodás után végre sikerült elindulni a jó nyomon az eset felderítésében. A lapnak nyilatkozó tisztviselők többsége optimista volt azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hírszerzés és európai partnereik a közeljövőben újabb részleteket tudnak feltárni a szabotázsakcióról. 

A német nyomozók is hasonló következtetésekre jutottak

A NY Times riportjával közel egy időben jelent meg egy oknyomozó cikk több német lapban, amely hasonló, de a fentieknél valamivel részletesebb állításokat tartalmazott. A Die Zeit, ARD, Kontraste és az SWR nevű lapok közösen publikálták a cikket, amelyben azt írták, hogy 

A NÉMET NYOMOZÓKNAK SIKERÜLT MEGÁLLAPÍTANIUK, HOGY HÁNYAN ÉS MILYEN HAJÓVAL KÖVETHETTÉK EL A SZABOTÁZST.

A támadást hat ember (öt férfi és egy nő) hajtotta végre, és egy lengyelországi székhelyű, de ukrán tulajdonban lévő vállalattól bérelték ki egy jachtot. A hajó még szeptember 6-án futott ki a németországi Rostock kikötőjéből. Később, a visszavitele után pedig a nyomozók bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy robbanószereket tárolhattak a hajón. 

A német nyomozók szerint a szabotőrök hamisított iratokat használhatták, és ezért azt sem tudták megállapítani, hogy milyen állampolgárok lehetnek. Azt sem tudták megállapítani, hogy a támadást kinek a megbízásából hajtották végre.

Egyre valószínűbb, hogy nem az orosz állam rendezte meg az akciót 

A The New York Times a saját cikkében emlékeztetett arra is, hogy amerikai és európai tisztviselők az utóbbi hónapokban felvetették, hogy a Kreml állhat az akciók mögött. Most azonban azt írták, hogy a nekik nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint 

egyelőre semmilyen bizonyíték nem mutat arra, hogy az orosz kormányzat állhatna az akció mögött. 

Az oroszoknak azért sem állt ez érdekükben, mert a vezeték végleges leállásával komoly bevételektől és politikai befolyástól esnek el Európában – tették hozzá.

A német lapok szintén arról írtak, hogy a nyugati hírszerzők korábban felvetették, hogy akár egy hamis zászlós támadásról is szó lehet, amelynek Ukrajna befeketítése a célja, de a német nyomozók sem találtak olyan bizonyítékot, amely ezt megerősítené.

Egy ukrán kormánytisztviselő reagált 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kedd este egy Twitter-posztban reagált a NY Times riportjára, és az azt követően beindult találgatásokra, miszerint az ukrán állam állhatott az akció mögött.

Mint mondta, élvezi az efféle „csodálatos összeesküvés-elméleteket”, de az ukrán államnak nincs köze a művelethez, és arról sem tudnak semmit, hogy kik lehettek az elkövetők – közölte. 

Az amerikai és a német kormány is megszólalt 

Reuters szerint a cikkek megjelenése után a német és az amerikai kormány tisztviselői is azt mondták, hogy meg kell várni a hivatalos vizsgálatok végeredményét.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök nem kívánta kommentálni a New York Times cikkét kedd este, amikor Svédországban tartottak sajtótájékoztatót. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben

(Borítókép: Handout / AFP)

Rovatok