Index Vakbarát Hírportál

Nem jelent meg a bíróságon, így elkerülte letartóztatását a volt pakisztáni miniszterelnök

2023. március 7., kedd 14:18

Imrán Hán korábbi pakisztáni miniszterelnök bírósági idézése ellenére kedden nem jelent meg az iszlámábádi törvényszék előtt az ellene folyó korrupciós bírósági eljárásban, amellyel vélhetőleg a letartóztatását akarta elkerülni a volt kormányfő.

A bírósági idézést Zafar Ikbál bíró adta ki Hán ellen, akinek személyesen kellett volna megjelennie, hogy válaszoljon azokra a vádpontokra, amelyek szerint állami ajándékokat adott el pénzért hivatali ideje alatt − közölte az MTI.

A pakisztáni parlamenti ellenzék jelenleg 70 éves vezetője, korábban sikeres krikettjátékos, Imrán Hán ellen egy sor bírósági eljárás van folyamatban, többek között a pakisztáni rendőrség terrorizmussal is gyanúsítja.

Hán eddig elkerülte a letartóztatást, és állítása szerint a lejáratását célzó jogi és bírósági eljárásokat a pakisztáni kormányzat irányítja a háttérből.

Hánt parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolították el miniszterelnöki hivatalából 2022 áprilisában, és bár bizonyítékokat nem tudott bemutatni, állítása szerint menesztése törvénytelen volt, amely mögött a jelenlegi pakisztáni miniszterelnök és Washington összejátszása áll. Az Egyesült Államok és Pakisztán kormánya is tagadta ezeket az állításokat.

A keddi bírósági eljárás vádpontjai szerint Hán törvénytelenül adott el olyan állami ajándékokat, amelyeket miniszterelnökként kapott, majd az így szerzett bevételt eltitkolta a pakisztáni választási törvényszék elől, amely 2022 októberében öt évre eltiltotta állami hivatal viselésétől.

Hán a bírósági döntés nyomán automatikusan elveszítette parlamenti mandátumát, ami ellen azonban fellebbezett.

Előrehozott választásokat szeretne

Mohszin Randzsa, a Pakisztáni Muzulmán Liga nevű kormánypárt jogásza bírálta Hánt, amiért nem jelent meg a bírósági idézés ellenére, hozzátéve, hogy a korábbi miniszterelnök gúnyt űz a pakisztáni jogállamiságból.

Imrán Hán csak akkor jelenik meg a bíróság előtt, amikor kedve tartja

− fogalmazott a kormánypárt jogásza.

Favvád Csódri, az Imrán Hán vezette Pakisztáni Igazságosság Pártjának (PTI) szóvivője és alelnöke úgy vélte: Hán egészségügyi okok miatt nem tudott Iszlámábádba utazni.

Csódri szerint Hán jogi képviselői fellebbezést nyújtanak be egy másik bíróságon a volt miniszterelnökkel szemben kiadott bírósági idézés és letartóztatási végzés ellen is.

A PTI országos tüntetésekkel fenyegetőzik arra az esetre, ha Hánt letartóztatják, a volt kormányfő szerint pedig súlyos, életveszélyes fenyegetéseket kap.

A korábbi miniszterelnök menesztése óta előrehozott választások megtartása mellett kampányol, amit Sebhaz Sarif hivatalban lévő miniszterelnök elutasít, aki szerint a parlamenti választásokat az előzetes tervek szerint, az év második felében tartják meg.

Rovatok