Index Vakbarát Hírportál

Hende Csaba: A svédek hazugságokat terjesztenek Magyarországról

2023. március 7., kedd 15:48

Svédországban hazugságot terjesztenek Magyarországról – jelentette ki Stockholmban Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette azt is, ennek ellenére Magyarország ratifikálja a svédek NATO-csatlakozását.

Korábban már írtunk arról, hogy Hende Csaba vezetésével kedden Svédországba érkezett az Országgyűlés parlamenti delegációja. A látogatásra azért volt szükség, mert a fideszes politikusok az utóbbi hetekben szóvá tették, azért halad lassan Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációja a magyar parlamentben, mert néhány honatya szerint e két ország tisztviselői hazugságokat terjesztenek róluk.

Ezt a kijelentést Hende Csaba is megismételte kedden Stockholmban. A svéd lapok beszámolója szerint a politikus azután tartott sajtótájékoztatót, hogy lezajlott a magyar és a svéd parlamenti delegáció találkozása. 

A politikus egyrészt azt mondta, hogy a találkozó „meleg és barátságos volt, és segíthet abban, hogy új alapokra helyezzék a két ország kapcsolatát”.

Egyértelművé tettük, hogy a magyar kormány, a magyar köztársasági elnök, a magyar miniszterelnök és a legtöbb parlamenti képviselő támogatja Svédország NATO-tagságát

– mondta Hende Csaba a svéd Expressen beszámolója szerint.

Ezután viszont azzal folytatta: annak érdekében, hogy a két ország kapcsolata javuljon, kívánatos lenne, hogy

a svéd politikusok, kormánytisztviselők és európai parlamenti képviselők ne tegyenek olyan, valótlanságokon alapuló kijelentéseket, amelyek szerint gond van a jogállamisággal Magyarországon.

A svéd állami hírügynökség (TT) riporterei nem sokkal később kérdéseket is intéztek Hende Csabához ezzel kapcsolatban. Megkérdezték tőle, hogy szerinte Magyarországon tényleg nincsenek-e problémák a jogállamisággal, az LMBTQ-jogokkal és a sajtószabadsággal, mire a politikus azt mondta:

„Én nem gondolom, hogy problémáink lennének ezekkel, de persze mindent meg lehet beszélni. De hazugságokat nem kellene terjeszteniük rólunk” – mondta Hende Csaba. Erre a svéd állami hírügynökség vissza is kérdezett, hogy szerinte tényleg hazugságokat terjesztenek-e a svéd politikusok Magyarországról, mire Hende azt mondta, hogy igen. 

Egy magyar párt ellenzi a svédek csatlakozását

Hende Csaba a találkozó után azt is elmondta az Expressen szerint, hogy a magyar parlamentnek még meg kell vitatnia a ratifikáció kérdését, de ha minden jól megy, a vitát néhány héten belül letudják. A politikus hozzáfűzte, hogy

egyetlen párt kivételével az összes magyar parlamenti párt támogatja Svédország csatlakozását.

A beszámolóból nem derült ki, hogy melyik pártról beszélt, hétfőn azonban volt szó erről a kérdésről az Országgyűlésben. Akkor Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke közölte: azt várják a kormánytól, hogy utasítsa el Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, mert ha megszavazzák, akkor „ezer kilométerrel nagyobb lesz a kockázat” a NATO és Oroszország határán.

Két hét múlva jöhet a döntés

Egy másik svéd lap, az Aftonbladet arról számolt be, hogy a két parlamenti delegáció meetingje után a magyar képviselők találkoztak Tobias Billström svéd külügyminiszterrel is. A miniszter azt mondta, pozitív jelzéseket kapott a magyar delegációtól, és a tárgyaláson megállapodtak abban, mikorra történhet meg a csatlakozás jóváhagyása.

Ennek értelmében valószínűsíthető, hogy a magyar parlament legkésőbb március végére jóváhagyja Svédország csatlakozását. 

Az Aftonbladet szerint konkrét dátumként március 20. vagy 21. vetődött fel. „Feltételezzük, hogy hamarosan megtörténik a ratifikáció. De természetesen a magyar parlament dolga az, hogy végrehajtsa ezt a folyamatot, nekünk ebbe nincs beleszólásunk” – mondta a svéd külügyminiszter.

Billström azt is hozzátette, hogy a delegációval beszéltek azokról a reformokról, amelyeket az Európai Bizottság kérésére hajt végre Magyarország a jogállamiság kérdésében. Mint mondta, a svédek üdvözlik ezeket a változtatásokat.

A NATO-főtitkár is nagyon várja, hogy döntsön a magyar parlament 

A NATO-bővítés folyamatának befejezése kiemelten fontos a katonai szövetség számára; Finnország és Svédország meghívása a szövetség tagjai közé azt üzeni, hogy a NATO szerint minden nemzetnek joga van megválasztani, milyen úton kíván haladni – jelentette ki mindeközben a NATO főtitkára Brüsszelben.

Az MTI szerint a Jens Stoltenberg Bajram Begaj albán államfővel tartott sajtótájékoztatót, és emlékeztetett arra: a tagállamok mindegyike, köztük Törökország és Magyarország is hozzájárult Finnország és a Svédország meghívásához a NATO tagjai közé, továbbá aláírták a csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet. A főtitkár

reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a többi 28 tagországhoz hasonlóan Törökország és a Magyarország is mihamarabb ratifikálja a csatlakozásról szóló egyezményt.

Azt is elmondta, hogy nemrégiben megegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel arról, hogy a hét második felében folytatják a bővítés kérdésével foglalkozó megbeszélésüket Brüsszelben. Ezenkívül üdvözölte a kedden Svédországba látogató magyar delegáció nyilatkozatát, mely szerint a magyar Országgyűlés hamarosan ratifikálhatja az ország csatlakozási dokumentumát.

Noha még vannak feladatok, ez lesz a katonai szövetség történetének leggyorsabb csatlakozási folyamata – tette hozzá a NATO főtitkára.

(Borítókép: Hende Csaba. Fotó: Caisa Rasmussen / MTI / EPA)

Rovatok