Index Vakbarát Hírportál

Álházasságra akartak kényszeríteni egy fiatal, várandós magyar nőt

2023. március 8., szerda 08:50

Hamis házasságközvetítőkre csapott le a rendőrség Szlovákia magyarlakta falvaiban. A hatóságokat a felvidéki Tardoskedd polgármestere, Tóth Marián figyelmeztette arra, hogy a helyi anyakönyvvezetői hivatalban álházasságot készítenek elő a mindenre elszánt külföldiek.

„Jelentettem az esetet a hatóságoknak, mert nagyon gyanús volt. A fiatal anyát pár hónapja fogadta be a település, nem volt senkije sem, árvaként nőtt fel, kiszolgáltatott helyzete miatt cserkészhették be. A nyomozás még tart, de úgy tudom, pénzt sem kapott volna a szerencsétlen nő, a hasznon az álházasság közvetítői osztoztak volna. A kismamát a rendőrség segítségével biztonságba helyeztük, nehogy megfélemlítsék, illetve arra kényszerítsék, hogy vonja vissza a vallomását” – mesélte a Blikknek a polgármester.

A szlovák rendőrség közbelépése után

egy Ausztriában élő 28 éves bevándorló és egy 22 éves helyi nő hamis frigye hiúsult meg

– az eset Vágsellyén történt még március elején. Az üzletet egy 54 éves török férfi bonyolította le. A lap egy 2015-ös rendőrségi műveletet is felidéz, amely során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda buktatott le hamis házasságkötéseket.

A szervezők

200 és 1800 euró (75-680 ezer forint) közötti összeget ígértek a nőknek a hamis házasságért,

illetve azért, hogy a tartózkodási engedély kiadásakor a férjük mellett legyenek. „Nemhogy nem ismertem a férjem, azt sem tudtam, hogy hívják, hogy néz ki. Az sem zavarta a hivatalnokokat, hogy nem is értjük egymást, nem beszélünk egymás nyelvén. Csak itt kaptam meg a pénzt, amit befektettem. 2015-ben állítottak elő a rendőrök, amikor megbukott a házasságközvetítés” – nyilatkozta az egyik „hamis” menyasszony, B. Ildikó, aki ma már Londonban él.

Pár napja lapunk is írt a kamuesküvők intézményéről, miután a közösségi médiában egy házasságközvetítő hölgy ismeretlenül írt rá az egyik felhasználóra könnyű pénzkereseti lehetőség ígéretével.

Rovatok