Index Vakbarát Hírportál

Kiszáradtak Velence csatornái

2023. március 8., szerda 10:58

Míg a globális felmelegedés hatására világszerte emelkedik a tengerszint, az olaszországi városban épp az ellenkezője történik. A szárazság mind közlekedési, mind turisztikai szempontból nagy problémát jelent a városnak.

Velence korábban az áradásokkal küzdött, most azonban pont az ellenkezőjével, a rendkívüli apállyal néz szembe. A híres olasz város csatornái ugyanis szinte teljesen kiszáradtak – adta hírül az Interesting Engineering.

A híradások már korábban is közölték, hogy a száraz időjárás miatt vészesen csökken a vízszint a vízi utakon, mostanra azonban csak pár sáros tócsa maradt a medrekben.

A csónakok és a gondolák homokkupacokon, pocsolyákon vesztegelnek.

Szakértők szerint a jelenség fő oka, hogy Észak-Olaszországban kiszáradtak a folyók és a tavak is, miután az Alpokban 53 százalékkal kevesebb hó van, mint amennyi az elmúlt tíz évben volt.

A jelenség hatására a Póban, Olaszország leghosszabb folyójában – amely az Alpoktól északnyugatra, az Adriai-tengerig folyik – most 61 százalékkal kevesebb víz van, mint amennyi az évnek ebben az időszakában lenni szokott.

Tavaly júliusban Olaszországban az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya miatt szükségállapotot hirdettek a Pó folyó környéki területeken, amely régió az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja.

Az északnyugati régiókban 500 milliméter vizet kell visszanyernünk, vagyis 50 napnyi esőre van szükségünk

– mondta Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa.

A környezetkutatók megkongatták a vészharangot, szerintük ugyanis ezeket a súlyos árapályváltozásokat az éghajlatváltozás idézte elő, ezért sürgetik az olasz kormányt, hogy foglalkozzon a problémával.

A meteorológusok hozzátették, hamarosan emelkedhet a vízszint a városban, ugyanis a melegebb idő hatására a hó olvadni kezdett a hegyekben, valamint csapadék is várható az elkövetkező napokban.

Rovatok