Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták az új köztársasági elnököt Csehországban

2023. március 9., csütörtök 15:50

Hivatalosan is Petr Pavel Csehország új államfője, akit csütörtökön iktattak be Prágában, a cseh parlament két házának közös ülésén.

Csütörtök délután beiktatták hivatalába Csehországban Petr Pavel új államfőt. Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló termében, a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor – adta hírül az MTI.

Petr Pavel megbízatása öt évre szól. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín-dombon 21 ágyúlövés dördült el.

Miután az új államfő Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.

Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy március elején Novák Katalin köztársasági elnök is elutazott Prágába, hogy találkozzon Petr Pavellel.

Novák Katalin januárban levélben gratulált az új cseh államfőnek. A magyar köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott: „Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években a Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok minden területen bővültek. Várakozással tekintek az elnök úrral folytatandó közös munkára annak érdekében, hogy a magyar–cseh együttműködés tovább erősödjön az Európai Unió, a NATO és a visegrádi négyek keretében is.”

Rovatok