Index Vakbarát Hírportál

Szupertiszta energiaforrást fedeztek fel, levegővel is töltheti a mobilját

2023. március 9., csütörtök 19:51

A tuberkulózist és a leprát okozó baktérium egyik rokonát tanulmányozó tudósok felfedeztek egy olyan enzimet, amely hidrogént alakít át elektromos árammá. A kutatók úgy vélik, hogy ez egy új, tiszta energiaforrást hozhat létre a levegőből.

Olyan eszközök, amelyek szó szerint a levegőből vételeznek energiát, valósággá válhatnak egy újonnan felfedezett enzimnek köszönhetően, amely a hidrogént elektromos árammá alakítja – közölték a tudósok. Az enzim neve Huc, és a többi megújuló energiaforrás lehetséges alternatívájaként emlegetik. Egy példával élve azt mondták, hogy a jövőben a levegő töltheti fel a mobiltelefonokat – ami most még tényleg elég futurisztikusan hangzik.

A felfedezést ugyanaz a kutatócsoportnak tette, amely a közelmúltban figyelte meg, hogy számos baktérium a légkörből származó hidrogént használja energiaforrásként. Ez gyakori jelenség a tápanyaghiányos környezetekben, például a mély óceánokban, vulkáni kráterekben és az antarktiszi talajokban – mondták.

A határ a csillagos ég

Az új tanulmány alapját egy gyakori talajbaktérium, a Mycobacterium smegmatis szolgáltatta. A tudósok kivonták a baktériumból a hidrogén energiává alakításáért felelős enzimet, ezután derült ki a Huc nevű enzimről, hogy a gázt elektromos árammá alakítja. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy „akkumulátor” – jelezték a kutatók.

Az enzim állítólag hosszú ideig tárolható, az elektromos áram előállításához pedig csak apró koncentrációjú hidrogénre van szüksége. További jó hír, hogy az azt előállító baktériumot nagy mennyiségben lehet termeszteni. 

Az ausztrál kutatók „rendkívül hatékonynak” nevezték a vizsgált enzimet, amit a kis elektronikai eszközök potenciális energiaforrásaként emlegetnek, ami szupertiszta és fenntartható energiaforrást jelentene – írja a Sky News.

„Ha egyszer elegendő mennyiségben állítjuk elő ezt az enzimet, akkor szó szerint a határ a csillagos ég a tiszta energia előállítása terén” – ujjongott az egyik tudós.

(Borítókép: Mohssen Assanimoghaddam / picture alliance / Getty Images)

Rovatok