Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek sztrájkoltak Görögországban a vonatbaleset miatt

2023. március 9., csütörtök 10:37

A közlekedési ágazat dolgozói mellett több tízezren – színészek, orvosok, tanárok és diákok – gyűltek össze szerdán Athén és Szaloniki utcáin, hogy megemlékezzenek az ország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségéről, és követeljék a kormánytól a vasúti fejlesztéseket.

Ahogy arról az Index is beszámolt, március 1-jére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében. Az ütközés miatt több kocsi kisiklott, és három kigyulladt. A szerencsétlenségben ötvenheten meghaltak és több százan megsérültek.

A VASUTASOK AZÓTA A NYOLCADIK EGYMÁST KÖVETŐ NAPON HIRDETTEK ORSZÁGOS MUNKABESZÜNTETÉST ÉS DEMONSTRÁCIÓT.

tüntetésekhez 76 város csatlakozott, továbbá Athénban szerdára – a metrók kivételével – leállították a tömegközlekedést, a pireuszi kikötő pedig átmenetileg bezárt – közölte az MTI.

Athénban és Szalonikiben tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, Patraszban és Athénban csak könnygázzal tudták feloszlatni a demonstrációt. Láriszában a tüntetők fekete léggömbökkel emlékeztek meg a szerencsétlenség áldozatairól.

A szerdai tömeges demonstráción az egyik legnagyobb szakszervezet, a közalkalmazottakat tömörítő ADEDI is részt vett. Az ADEDI nyilatkozatban követelte a vasút privatizációjának leállítását, a baleset részletes kivizsgálását és a vonatbaleset valódi felelőseinek elszámoltatását.

Elmaradt fejlesztések

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap elismerte, hogy a biztonsági intézkedések és az automatizált ellenőrző rendszer hiánya okozhatta a balesetet, miután a mindenkori görög kormányzat az elmúlt 20 évben elhanyagolta a vasútfejlesztéseket.

Elemzők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy az IMF és az Európai Unió is támogatta a görög adósságválság miatt sürgetővé váló vasúti privatizációt. Ezért 2017-től a gördülőállomány üzemeltetéséért egy olasz cég felel, a pályavasútért pedig továbbra is a görög állami vasúttársaság (OSE) maradt a felelős.

Az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) delegáltjai, valamint német vasútbiztonsági szakértők szerdán találkoznak Jorgosz Gerapetritisz infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszterrel, hogy segítséget nyújtsanak a szükséges görög fejlesztésekhez.

Görögországban április 9-én tartanak parlamenti választásokat, sajtóértesülések szerint azonban a közfelháborodási hullám miatt a hatóságok a választások májusra halasztását tervezik.

Rovatok