Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés tört ki egy hamburgi templomban, többen meghaltak

2023. március 9., csütörtök 23:18

Több halálos áldozattal járó vérfürdő volt Hamburg Alsterdorf kerületében egy templomban. A halálos lövések nem sokkal este 9 óra után dördültek el a Jehova Tanúi Királyság-Termében. A rendőrség extrém veszélyre figyelmeztette a lakosokat, és felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint kerüljék el a városrészt, valamint mellőzzék a telefonálást, hogy a hálózat ne omoljon össze.

Többen meghaltak, illetve megsebesültek csütörtök este Hamburgban egy lövöldözésben. Az RTL német televízió és a Focus Online hírportálja legalább hat halottról számolt be, a Bild nyolc áldozatról és legalább nyolc sebesültről tud. A német rendőrség Twitter-oldalán közölte, hogy nagyszabású művelet van folyamatban Hamburg Alsterdorf nevű városrészében.

A Bild információi szerint a lövöldözés a Jehova Tanúi egyik templomában történt csütörtök este kilenc körül. A dpa német hírügynökség helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy a mentősök holttesteket vittek ki a vallásközösség egyik épületéből.

A halottak mindegyikén lőtt sebek vannak

– ismertette egy rendőrségi szóvivő. Hozzátette, hogy a vérfürdő a Jehova Tanúi egyik rendezvényén történt.  A rendőrség mellett a mentősök is nagy erőkkel vonultak ki, a környéken az utakat széles körben lezárták. 

Az egyik környéken élő nő arról beszélt a Bildnek, hogy körülbelül négy szakaszra lehetett osztani a lövöldözést, ezekben az időszakokban mindig több lövés dördült el, körülbelül 20 másodperctől egy percig terjedő időközökkel. A közelben lévő tisztek nem sokkal később a templomhoz siettek, és még akkor is lövéseket hallottak, amikor beléptek az épületbe.

A rendőrség szerint az elkövető valószínűleg meghalt

A német lap úgy értesült, hogy a felső emeleten találták meg a hetedik halottat, a rendőrség szerint ő lehetett az elkövető. A rendőrség szerint összesen nyolc halott van, 

egyikük egy meg nem született gyermek.

A hatóságok megjegyezték, hogy ők nem adtak le egyetlen lövést sem. A rendőrség szóvivője megjegyezte, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az elkövető megszökött volna, de a tisztánlátás érdekében átfogó ellenőrzéseket folytatnak.

Egy tűzszerészcsapat is érkezett a helyszínre, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek robbanószerkezetek az épületben. 

A bűncselekmény indítékáról egyelőre nincsenek megerősített információk.

A hatóságok extrém veszélyre figyelmeztették a lakosságot, felszólították őket, hogy kerüljék el a városrészt. Ha erre nincs lehetőség, azonnal keressenek menedéket és csak rendkívüli vészhelyzetben telefonáljanak, nehogy összeomoljanak a vonalak. A szövetségi polgárvédelmi hivatal ezt pénteken, nem sokkal hajnali 3 óra után jelentette be a honlapján.

Mély együttérzésemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak. A katasztrófavédelem teljes erőbedobással dolgozik az elkövető(k) felkutatásán és a körülmények tisztázásán

– írta Peter Tschentscher hamburgi polgármester Twitter-bejegyzésében.

(Borítókép: Jonas Walzberg / picture alliance / Getty Images)

Rovatok