Index Vakbarát Hírportál

A tilalom ellenére táncra perdültek a fiatal iráni nők

2023. március 9., csütörtök 19:52

Több ezerszer megosztották azt a videofelvételt, amelyen a nemzetközi nőnap alkalmából fiatal iráni nők táncolnak Teheránban, a hatósági tilalom ellenére – jelentette csütörtökön a dpa hírügynökség.

A mintegy 40 másodperces videón öt – az iszlám hagyományokhoz képest modern stílusban felöltözött és a kötelező fejkendőt nem viselő – nő táncol a főváros Ekbatan nevű kerületének toronyházai előtt. A kerület a tavaly ősz óta tartó iráni tüntetéssorozat egyik központja.

A tüntetéssorozat amiatt indult el, hogy az erkölcsrendészet őrizetében meghalt egy 22 éves kurd nő, Mahszá Amini, akit szeptemberben vett őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte „megfelelően” a kötelező fejkendőt.

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsa Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására. A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy „meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadták, hogy megverték volna. A nő halála azonban berobbantotta a puskaporos hordót, és országszerte tüntetések indultak meg, amelyeknek már több halottjuk is van.

Iránban a nőknek tilos nyilvánosan táncolniuk, és a fejkendő nem szabályszerű viselését is büntetik. Tavaly ősz óta azonban egyre több nő szegül szembe tüntetőleg az öltözködési előírásokkal.

Nemrég egy blogot vezető fiatal párt ítéltek fejenként ötévi szabadságvesztésre, mert az ellenzéki szimbólummá vált Azadi (szabadság) torony előtt táncolt, és az erről készült videó is rendkívül népszerű lett az interneten. A párból a nő szintén nem viselt fejkendőt.

A BBC beszámolója szerint a 21 éves Astiazh Haqiqit és vőlegényét, a 22 éves Amir Mohammad Ahmadit állítólag „a korrupció és a prostitúció elősegítése, valamint nemzetbiztonság elleni összejátszás és a hatalom elleni propaganda” miatt ítélték el.

Rovatok