Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal vetettek véget az isztambuli nők tüntetésének

2023. március 9., csütörtök 09:25

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is utcára vonultak az isztambuli nők a nemzetközi nőnap alkalmából. A helyi vezetés korábban betiltotta a felvonulásokat, azonban a nőjogi szervezetek úgy nyilatkoztak, a nőgyilkosságok és a nők elleni erőszak komoly problémát jelentenek Törökországban, ezért a tiltás ellenére megszervezik a tüntetést.

Több ezren vonultak fel Isztambul utcáin a nemzetközi nőnap alkalmából Törökországban. A helyi nők 2003 óta tüntetnek március 8-án, hogy ezzel hívják fel a kormány figyelmét a nők elleni erőszakra és a női egyenjogúság fontosságára. Tavaly ugyanis körülbelül 327 nő halt meg erőszakos támadás miatt – írja a Turkish Minute.

A tüntetők és a helyi hatóságok évek óta csapnak össze, a rohamrendőrök rendszeresen könnygázzal oszlatják fel a többezres tömeget. 

A BBC információi szerint a rendőrség, habár egy ideig tolerálta a tüntetőmenetet, azonban azt már megakadályozta, hogy a többezres csoport elérje a belvárosi Taksim teret.

A rendőrök végül idén is könnygázzal oszlatták fel a tömeget, amelynek résztvevői a „feministák márciusi éjszakája” jelszót skandálták.

A rendőrség számos tüntetőt őrizetbe vett.

Nem engedélyezték a felvonulást

Az isztambuli kerületi kormányzói hivatal a korábbi évekhez hasonlóan, idén is betiltotta a a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett tüntetéseket és felvonulásokat a Taksim negyedben és környékén. 

A hivatal ezt azzal indokolta, hogy a tervezett nőnapi felvonulást a közrenddel és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak, valamint a bűncselekmények megelőzése és mások jogainak és szabadságának védelme miatt tiltották be.

A menetet szervező nőjogi szervezetek azonban azt mondták,

eltökéltek abban, hogy a tiltás ellenére is megtartják a gyűlést, ahogyan eddig is tették minden évben

– írta a Turkish Minute.

 Nőgyilkosságok, bántalmazások

A törökországi nőjogi szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet a nők elleni erőszak  növekedésére. 

A nőgyilkosságok és bántalmazások komoly problémát jelentenek Törökországban, ahol naponta ölnek meg, erőszakolnak meg vagy vernek meg nőket.

A tüntetők úgy vélik, a nők nehéz helyzetének fő oka, hogy 2021-ben Recep Tayyip Erdogan török elnök döntése nyomán Törökország kivonult az Isztambuli Egyezményből, vagyis abból az Isztambulban aláírt nemzetközi egyezményből, amely a nők elleni erőszak megakadályozására jogi normákat írt elő.

A jelentések szerint a döntés óta körülbelül hatszáz nő halt meg Törökországban valamilyen erőszakos bűncselekmény miatt – írja a BBC.

Rovatok