Index Vakbarát Hírportál

Elszámolási hiányosságokat talált az uniós számvevőszék

2023. március 9., csütörtök 06:36

Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében „résen kell lenni” a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alapok felhasználásáról szóló tagállami beszámolók ellenőrzésénél, ezen a téren ugyanis megbízhatósági és elszámolási hiányosságok tapasztalhatók – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.

Az uniós számvevőszék jelentése szerint az Európai Bizottság viszonylag rövid időn belül hozta létre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfőbb uniós helyreállítási alapra, a 724 milliárd euró keretösszegű Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközre (RRF) vonatkozó ellenőrző rendszert.

A tagállamok kötelesek ellenőrizni, hogy az uniós alapból finanszírozott beruházások megfelelnek-e az uniós és a hazai szabályoknak. Saját ellenőrzései révén viszont az Európai Bizottság kevés alátámasztott információval bír arról, hogy ezeket a tagállami ellenőrzéseket végrehajtják-e, és ha igen, hogyan. E szabályok betartásának bizonyossága nélkül uniós szinten nem elégséges az elszámoltathatóság – húzták alá a jelentéstevők.

KÖZÖLTÉK: A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN A BIZOTTSÁG A TERVEK SZERINT MEG FOGJA VIZSGÁLNI, HOGY AZ EGYES UNIÓS ORSZÁGOK ÁLTAL VÉGZETT ELLENŐRZÉSEK MEGFELELŐEK-E.

A bizottság elsősorban arról kíván megbizonyosodni, hogy a tagállami ellenőrző rendszerek képesek-e a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség és a kettős finanszírozás megelőzésére, felderítésére és korrekciójára. Az uniós bizottság felhatalmazást kapott arra, hogy visszafizettesse az ilyen jogellenes tevékenységekből származó összegeket, amennyiben az országok ezt elmulasztják. Annak vizsgálatát azonban nem tervezi, hogy az RRF-finanszírozású beruházási projektek megfelelnek-e az uniós és a hazai szabályoknak – írták.

Az uniós számvevőszék arra figyelmeztetett, hogy az uniós és nemzeti szabályok be nem tartása más uniós támogatási programokban is jellemző, és komoly kockázatot jelent az unió pénzügyi érdekeire nézve. Ezért azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy találjon módot az uniós szintű bizonyosság hiányának megszüntetésére – adta hírül az MTI.

Rovatok