Index Vakbarát Hírportál

A mexikói drogkartell megbüntette az amerikaiak haláláért felelős tagjait

2023. március 9., csütörtök 22:16

A mexikói Öböl kartell átadta a hatóságoknak azokat az emberrablókat, akik a múlt héten amerikai állampolgárokra csaptak le fényes nappal. A támadásban hárman meghaltak, két embert pedig egy terepjáró platójára dobva elhurcoltak. A kartell most a maga módján rendezte az ügyet.

A beszámolók szerint a támadásért felelős öt – kezénél fogva megkötözött – férfit az északkeleti Matamoros határvárosban, ugyanazon a helyen átadták a hatóságoknak, ahol korábban a négy amerikait elhurcolták. A bűnszervezet egy bocsánatkérő üzenetet is mellékelt, a levél másolata Tamaulipas állam hatóságaitól az AP amerikai hírügynökséghez is eljutott.

Úgy döntöttünk, hogy átadjuk a felelősöket, akik (…) saját elhatározásukból, illetve fegyelmezetlenségből cselekedtek

– olvasható a kartell üzenetében, amelyet egy kisteherautó szélvédőjén helyeztek el. A bűnszervezet azzal folytatta, hogy nem támadnak ártatlanokra, s megfogadta, hogy ilyen hibát nem követnek el többé – írja az MTI.

A múlt héten egyelőre tisztázatlan körülmények között rabolták el a négy amerikai állampolgárt abban a térségben, ahol rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások. Az amerikaiak közül kettőt megöltek, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő kedden egy fakunyhóban. A lövöldözésben egy eltévedt lövedék miatt egy mexikói nő is életét vesztette.

Az áldozatok egyik hozzátartozója szerint a négy amerikai Dél-Karolina államból indult Mexikóba, egyiküknek ugyanis ott lett volna plasztikai műtétje, és valószínűleg véletlenül keveredtek rivális bandák tűzharcába.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 50 ezer dolláros (18 millió forint) nyomravezetői díjat tűzött ki, a mexikói kormány pedig 200 további katonát és 100 nemzeti gárdistát küldött a városba, míg az amerikai republikánus párti kongresszusi tagok katonai beavatkozást sürgettek a mexikói kábítószerbandák ellen. A helyi hatóságok eddig egy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Rovatok