Index Vakbarát Hírportál

Nem akárkivel találkozott Novák Katalin az Egyesült Államokban

2023. március 9., csütörtök 09:05

Az Egyesült Államokban tett körútján Ron DeSantin floridai kormányzót is meglátogatta Novák Katalin. Az amerikai politikusnak jó esélye van arra, hogy 2024-ben ő lesz a republikánusok elnökjelöltje.

Korábban már írtunk arról, hogy Novák Katalin nemrég New Yorkban járt, ahol felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, valamint keresztény értelmiségiekkel találkozott

A jelek szerint a köztársasági elnök a „Nagy Alma” után a napsütötte Florida felé vette az irányt, ugyanis csütörtökön arról számolt be, hogy találkozott Ron DeSantisszal.

Az egyik legsikeresebb amerikai kormányzóval, a floridai Ron DeSantisszal találkoztam. Gratulálok, kormányzó úr az eddigi eredményekhez!

– írta a köztársasági elnök. 

Lehet esélye a 2024-es elnökválasztáson

Ron DeSantis hivatalosan még nem jelentette be azt, hogy megméreti magát a 2024-es elnökválasztási kampányban, de az amerikai sajtóban már hónapok óta arról írnak, hogy ő lehet az egyik legesélyesebb republikánus jelölt.

A CNN két napja írt cikkében

„Donald Trump legkomolyabb kihívójaként” emlegette a floridai kormányzót.

Megjegyezték azt is, hogy DeSantis teljesen más személyiség, és teljesen mást képvisel, mint a volt republikánus elnök. Az előző vasárnap például arról beszélt, hogy floridai kormányzósága idején (Trump elnökségével ellentétben ) sikerült elkerülniük a politikai botrányokat, és teljességgel a kormányzásra tudtak koncentrálni, és ennek köszönhetően „napról napra” meg tudták verni a baloldalt.

Kedden aztán ismét tartott egy évértékelő beszédet (sajtóértesülések szerint konkrétan ezután a beszéd után találkozott vele Novák Katalin), ahol még mindig nem jelentette be az indulását, de utalt arra, hogy ez jó eséllyel csak idő kérdése. A CBS szerint DeSantis a beszéd végén úgy fogalmazott a kormányzóságáról beszélve:

Annyit megígérhetek, hogy még csak a jéghegy csúcsát látták.

A hagyományos értékek és a családok védelméről folytatott megbeszélést Novák Katalin köztársasági elnök Florida állam kormányzójával, Ron DeSantisszal kedden Tallahassee-ban.

Erről tárgyaltak a köztársasági elnökkel 

Időközben az is kiderült, miről esett szó a két politikus közt. Farkas Vajk, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, a köztársasági elnök és a floridai kormányzó most találkoztak személyesen először. Mint mondta, a jó hangulatú, bizalmat megalapozó beszélgetés kiindulópontját az adta, hogy

Floridában és Magyarországon nagyon hasonlóan viszonyulnak a társadalmi és gazdasági kihívásokhoz.

A köztársasági elnök és a floridai kormányzó ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem mellett – hangsúlyozta a Sándor-palota kommunikációs vezetője, aki beszámolt arról is, hogy Novák Katalin gratulált a kormányzónak politikai, valamint Florida felvirágoztatásában elért sikereihez. 

Elmondta, hogy Ron DeSantis elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről és az elnök asszony eddigi munkásságáról, külön kiemelve a családok védelmében tett erőfeszítéseit. A köztársasági elnök megbeszélést folytatott a kormányzó feleségével, Casey DeSantisszal is.

Fordulat?

A Ron DeSantisnál tett vizit abból a szempontból is érdekes lehet, hogy a tengerentúlon a kormánypárti politikusok első számú szövetségese eddig egyértelműen Donald Trump volt, akinél Orbán Viktor több alkalommal is látogatást tett az utóbbi években, és akit a miniszterelnök személyes jóbarátjaként tart számon.

Ezen a szemüvegen át nézve meglepő, hogy most a köztársasági elnök Trump legfőbb vetélytársához látogatott el – legalábbis akkor, ha a volt elnököt nem látogatja meg a körút alatt (Trumpnak egyébként Florida állam másik végében, Mar-a-Lagóban van a híres rezidenciája).

Rovatok