Index Vakbarát Hírportál

Mégsem vetették be az amerikaiak halálos fegyverét Ukrajnában?

2023. március 10., péntek 15:56

Már napok óta azt híresztelik, hogy az ukrán hadsereg bevetette az amerikaiaktól kapott „okosbombákat” a háborúban. Az utóbbi egy napban szintén futótűzként kezdett terjedni egy videó, amelyről azt állítják, hogy egy ilyen fegyver bevetése látható benne – de nem valószínű, hogy így lenne.

A JDAM (Joint Direct Attack Munition) vezérlőrendszerrel felszerelt bombákat – amelyeket a köznyelvben okosbombának neveznek – az Egyesült Államok hadseregétől kapták az ukránok. A JDAM kifejezés lényegében mindössze egy irányítórendszert takar, amely különféle bombákra szerelhető fel, és lehetővé teszi a távvezérlésüket. 

Nem túlzás azt állítani, hogy pusztító és nagy hatótávolságú fegyverről van szó. A JDAM-mel felszerelt bombák nagyjából ugyanakkora hatótávolsággal rendelkeznek, mint az ukránok által kapott HIMARS-ok,

viszont a robbanófejük akár tízszer akkora méretű – nagyjából 1000 kilogrammos – is lehet, mint a HIMARs-ok által kilőtt rakétáké.

A JDAM-hez csak nemrég jutott hozzá az ukrán hadsereg, és ennek hátszelén az utóbbi napokban már elkezdték híresztelni, hogy az ukrán hadsereg be is vetette – és sajnos a híresztelésbe olyan oldalak is beszálltak, amelyek általánosságban véve megbízhatók. 

Pár nappal ezelőtt mások mellett a Visegrád24 nevű oldal is megosztott egy videót, amelyen állításuk szerint a fegyver bevetése látható. A poszt alatt írt hozzászólásban viszont az OSINTDefender nevű szakblog jelezte: semmilyen megbízható adat, illetve maga a robbanás sem utal arra, hogy ezt a robbanást egy JDAM okozhatta volna. A videó ennek ellenére már akkor körbefutott itt-ott a közösségi médiában.

Csütörtök este aztán elkezdett terjedni egy másik videó, amelyről szintén azt állították, hogy egy okosbomba bevetése látható rajta ~ és sajnos ezt a felvételt még több olyan oldal vette át, amely egyébként hitelesen számol be a háborúról. Erről beszámoltunk mi is a pénteki percről percre közvetítésünkben is, linkelve a videót.

A probléma az, hogy sajnos ez a videó sem hiteles, a felvételről ugyanis kiderült, hogy nem most, hanem még január végén készült,

amikor az ukránoknak legjobb tudomásunk szerint egyáltalán nem is volt okosbombájuk.

Az OSINTDefender szerint a felvételen egy hagyományos tüzérségi csapás látható, semmi több. Ezt bizonyítja az a január végi poszt is, amelyben részletesen írnak arról, hogy pontosan melyik tüzéralakulat hajtotta végre a csapást.

Az ukrán légierőnek nincs olyan gépe, amiről bevethetnék 

A JDAM-rendszer átadását az Egyesült Államok még a december végén bejelentett nagy hadisegélycsomagjában ígérte meg az ukránoknak. Ami megerősített információnak tekinthető, az egyelőre csak az, hogy az ukránok már hozzájutottak az okosbombához – ezt már az amerikai hadsereg is elismerte.

James Hecker, az amerikai légierő tábornoka pár napja egy kerekasztal-beszélgetésen beszélt arról, hogy „körülbelül 3 hete” adták át az újabb, nagy hatótávolságú precíziós bombákat az ukránoknak. A The Drive nevű portálnak később az amerikai tábornok megerősítette, hogy valóban a JDAM-ER-ekre utalt a fenti nyilatkozatában.

A portál arra is emlékeztetett, hogy a Bloomberg február 21-én szintén írt arról, hogy az amerikaiak jó eséllyel leszállítják ezeket a fegyvereket is. Bevetni azonban már nem lesz olyan egyszerű,

mivel még az sem egyértelmű, milyen gépről tudja elindítani az ukrán légierő ezeket.

Korábbi cikkünkben említettük, hogy a JDAM-bombákat csak az amerikai légierő, valamint néhány másik ország harci repülőgépei hordozhatják, de az ukránoknak azon gépek közül egyik sem áll a rendelkezésükre. 

A The Drive szerint leginkább az valószínűsíthető, hogy az ukrán légierő MiG–29 Fulcrum vagy Szu–27-es típusú repülőgépeit alakították/alakítják át oly módon, hogy képesek legyenek a bomba hordozására és elindítására. De erre sincs még bizonyítékunk, hogy már megtörtént volna. 

Ezenkívül az sem mellékes, hogy James Hecker elismerte: meglehetősen korlátozott számban, mindössze „néhány csapásra elegendő” mennyiségben adtak ilyen bombákat Ukrajnának – tehát nem valószínű, hogy lépten-nyomon ezzel fognak robbantgatni az ukránok.

Erre képesek az okosbombák

A The Drive mindemellett elismerte, hogy az okosbombák nagy gondokat okozhatnak az orosz hadseregnek, amennyiben az ukránok bevetik.

Mint írták, a hordozó repülőgépek szinte bármilyen időjárási körülmény közepette el tudják indítani a bombát, majd ha ez megtörtént, akkor vissza is repülhetnek a bázisra, mivel ezt követően távolról a célba lehet vezérelni a robbanószert.

A bombák GPS-alapúak, valamint inerciális navigációs rendszerrel is rendelkezik (hasonlóan ahhoz a siklóbombához, amelyet néhány napja az orosz hadsereg vetett be).

Ez azt jelenti, hogy ha a GPS-jelet megzavarják vagy elveszik, a bomba akkor is többé-kevésbé képes lesz arra, hogy elérje a célpontot (de persze a csapás pontossága azért valamelyest csökken).

Mint említettük, az okosbombák hatótávolsága körülbelül a HIMARS-okéval egyezik meg, de James Hecker azt is felvetette, hogy optimális esetben akár valamelyest meg is haladhatja a rakétarendszerek lőtávolságát. Azt viszont nem tudjuk biztosan, hogy pontosan melyik, a JDAM-mel kompatibilis nyugati bombaváltozatot kapták meg az ukránok.

A The Drive szerint három lehetőség van: az Mk 82 típusú bombák nagyjából 250 kilósak, az Mk 83-asok nagyjából 500, az Mk84-esek pedig nagyjából 1000 kilósak. Ezek mindegyike nagyobb pusztítást képez okozni, mint a HIMARS, vagyis annyi azért borítékolható, hogy az okosbombákkal

olyan objektumokat (hidakat, erődítéseket, légvédelmi rendszereket stb.) is megsemmisíthetnek az ukránok, amelyekhez az eddig leggyakrabban használt csapásmérő fegyvereiknek nem volt elég erejük.

Ráadásul az ukrán hadsereg a saját rakétarendszerét is kifejlesztette az utóbbi időben, amely szintén felülmúlja a HIMARS teljesítményét – és azt már tényleg be is vetették a háborúban.

A háború fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben

(Borítókép: Egy amerikai vadászrepülőgép JDAM-et dob le egy tesztfeladat során. Fotó: Michael Ammons / U.S. Air Force / Getty Images)

Rovatok