Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem utazott el még Kijevbe Orbán Viktor

2023. március 10., péntek 16:21

A kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvény jelenti az akadályát annak, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazzon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hónappal ezelőtt Brüsszelben hívta meg Kijevbe Orbán Viktort. A miniszterelnök sajtófőnöke nem sokkal később azt mondta erről, hogy amikor időszerű lesz, akkor a kormányfő ellátogat az ukrán fővárosba. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja arról beszélt, hogy a látogatás technikai részleteit még tisztázni kell, de már zajlanak az előkészületek. Alighanem nem véletlen az sem, hogy az utóbbi napokban Oroszország is tett egy nem éppen baráti lépést a diplomáciában Magyarországgal szemben, amivel Orbán Viktornak üzenhették meg burkoltan, hogy nem örülnek a kijevi látogatásnak.

Most azonban kiderült, hogy a látogatás jó eséllyel még egy ideig nem fog megvalósulni. A Sztrana oroszbarát ukrán portál szerint ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta:

a miniszterelnök addig nem utazik Kijevbe, amíg a kárpátaljai magyarokat negatívan érintő ukrán nyelvtörvényt nem módosítják.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az ukrán nyelvtörvény „ellentétes az Európai Unió elveivel”, és ezáltal önmagában is akadályát jelenti a magyar miniszterelnök kijevi látogatásának. Hozzáfűzte: a miniszterelnök kijevi látogatásának csak akkor van értelme, ha ez segít abban, hogy javuljanak a magyar–ukrán kapcsolatok, és „kézzelfogható eredményeket” is produkál.

A miniszterelnökséget vezető miniszter két hete a Kormányinfón már beszélt ugyanerről, csak nem ilyen konkrétan. Akkor mindössze azt mondta: az ukrán nyelvtörvény durván sérti a magyar érdekeket, és erről a problémáról a tárgyalások előkészítésénél is szó eshet. A kormány korábban az ukrán EU-tagság jóváhagyásának feltételeként is kikötötte a nyelvtörvény visszavonását, de arra, hogy ez napirendre kerüljön, még biztosan éveket kell várni.

Nemrég részletes cikket írtunk arról, hogy az őshonos magyar kisebbségre gyakran egyfajta ötödik hadoszlopként tekintenek – nemcsak Ukrajnában, hanem a többi szomszédos államban is. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Az orosz–ukrán háború fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok