Index Vakbarát Hírportál

Keresztet égetett a kertjében, hogy megfélemlítse fekete bőrű szomszédait

2023. március 10., péntek 12:55

Három és fél év börtönre ítéltek az egyesült államokbeli Mississippiben csütörtökön egy férfit, aki keresztet égetett a háza előtti kertjében, hogy megfélemlítse fekete bőrű szomszédait.

Sul Ozerden bíró azután döntött így, hogy a 24 éves Axel Cox decemberben bűnösnek vallotta magát a gyűlöletkeltés bűncselekményében.

Az eset Gulfportban történt. Cox fakeresztet ácsolt előkertjében, és úgy helyezte el, hogy szomszédai is lássák. Motorolajjal leöntötte, majd felgyújtotta. A feljegyzésekből kiderült, hogy közben becsmérlő, fajgyűlölő szavakkal illette a szomszéd családot.

Ez a keresztégetés visszataszító. Az elkövető a gyűlölet és az erőszak hagyományos jelképét használta, hogy félelmet keltsen és elüldözzön egy fekete családot az otthonából. Azt hihetnénk, hogy a keresztégetések és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fenyegetések és erőszak már a múlté, sajnálatos módon a valóság az, hogy ezek az események ma is folytatódnak

– mondta Kristen Clarke ügyész.

A Ku-Klux-Klan és más fehér fajgyűlölő csoportok történelmileg keresztégetésekkel próbálták megfélemlíteni a fekete bőrűeket és a zsidókat.

Cox ügyvédje a helyi Sun Herald című lapnak azt mondta, a keresztégetés válasz volt arra, hogy szomszédai állítólag agyonlőtték a kutyáját. Ügyfele teljes mértékben helytelenül cselekedett – tette hozzá a jogász.

Rovatok