Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea valódi háborúra készül

2023. március 10., péntek 08:24

Az észak-koreai hadsereg csütörtökön rakétatesztet hajtott végre, amely bizonyította, hogy az ország képes elhárítani egy igazi háborút is – közölte a kommunista állam hírügynöksége.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint a manővert – amelyen egy ellenséges repülőtér elleni csapást gyakoroltak – Kim Dzsongun is megtekintette, akit fiatal lánya is elkísért. 

Az észak-koreai vezető elrendelte, hogy az ország hadserege fokozza a felkészülést egy esetleges „valódi háborúra”.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön közölte, hogy Észak-Korea nyugati partjáról rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított. Mindemellett hozzátette: vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy Észak-Korea esetleg egyszerre több rakétát is indíthatott ugyanabból a térségből.

A KCNA által közzétett felvételek alapján egyszerre legalább hat rakétát indítottak.

A közlés szerint az érintett tüzérségi alakulat csapásmérő küldetéseket gyakorolt, és „erőteljes sorozatot lőtt ki a célpontnak kijelölt vízterületre” azt bizonyítva, hogy képes elhárítani egy „igazi háborút”.

Jövő héten amerikai–dél-koreai hadgyakorlat lesz

A legfrissebb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a jövő héten nagyszabású hadgyakorlatot tart Freedom Shield fedőnéven. Terveik szerint több kombinált terepgyakorlatot is tartanak a Koreai-félsziget környékén. Phenjan azzal érvel, hogy Washington és Szöul közös fellépései egy invázió főpróbái lehetnek.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga a héten arról beszélt, hogy a teszteken elindított rakéták lelövését háborús cselekménynek tekintenék. Mindemellett pedig az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat hibáztatta a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzetért.

Ezt a nyilatkozatot azután tette, hogy Szöul és Washington hétfőn kombinált légi hadgyakorlatot hajtott végre, amelyben egy amerikai nukleáris fegyverzettel rendelkező B–52H stratégiai bombázó is részt vett. Az Egyesült Államok múlt pénteken egy B–1B stratégiai bombázót is küldött egy másik gyakorlatra.

Rovatok