Index Vakbarát Hírportál

Ron DeSantis lassan bejelentheti indulását a republikánus előválasztáson

2023. március 10., péntek 19:39

A New York Post értesülései szerint még idén bejelenti indulási szándékát Ron DeSantis. Ezt támasztja alá az is, hogy a floridai kormányzó a hétvégén Iowába és Nevadába látogat – mindkét állam a 2024 februárjában kezdődő előválasztás első állomásai lesznek.

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis még idén bejelenti indulását a republikánus elnökválasztáson – számolt be a New York Post.

A napfényes állam kormányzója hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát, ugyanakkor a lap szerint DeSantis közeli tanácsadóinak és segítőinek már elárulta:

ő is biztosan megméretteti magát a 2024-es republikánus előválasztáson.

Ez egyáltalán nem meglepő, Washingtonban már régóta szinte nyílt titokként kezelik a floridai kormányzó indulását, hiszen már több alapítvány gyűjt pénzt DeSantis elnöki kampányára.

Ugyanakkor a jobboldali lap arról ír, a hivatalos bejelentésig legalább májusig kell várni – akkor ér véget a floridai állami törvényhozás tavaszi ülésszaka –, míg a CNN értesülései szerint legkésőbb júniusban jelentheti be indulását a 44 éves kormányzó.

DeSantis elnöki ambícióit támasztja alá az is, hogy pénteken Iowába utazott, amit szombaton egy Nevadai látogatás követ.

Az előválasztások mindig Iowában kezdődnek el, de Nevada is az első állomások között szerepel.

Véres harc lesz a jelöltségért

Ron DeSantis indulását már régóta követeli több republikánus politikus és választó: a 2022-es félidős választások után ugyanis Floridában fölényesen választották újra kormányzónak, de a párt is nagyon jól szerepelt az elnökválasztáson csatatér államnak számító helyen.

A félidős választások után például a New York Post DeFUTURE szövegű címlapon emelte ki a kormányzó újrázását.

Emellett 2022-ben sokat szerepelt a Fox Newson, ahol vélt vagy valós eredményeit mutathatta be nap mint nap a nézőknek.

Mint azt korábban kielemeztük, a Republikánus Párt elitje nagyon szeretné, ha 2024-ben nem Donald Trump lenne az elnökjelöltjük, ugyanakkor jelenleg nem igazán tudják, hogyan lehetne finoman megszabadulni tőle – leginkább abban reménykednek, hogy Trump figyelmét megosztják az ellene zajló jogi eljárások, vagy ha a választók egyszerűen nem neki szavaznak bizalmat, akkor békésen beáll a jelölt mögé – miközben Trump eddig egy választási vereségéért sem vállalt felelősséget, azokat mindig csalásnak állította be.

Trump egyébként érzi, hogy DeSantis veszélyt jelent rá: közösségi oldalain gyakran támadja a floridai kormányzót, emellett sokszor azt állítja, DeSantis tőle lopott el bizonyos ötleteket, például amikor DeSantis bevándorlókat utaztatott Texasból a massaschusettsi Martha's Vineyard-szigetre, amiért egyébként embercsempészet miatt nyomoznak a floridai kormányzó ellen.

DeSantist részben az ilyen húzásai, illetve kultúrharcos mentalitása miatt sztárolják az amerikai jobboldalon.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint egyébként nem csak narratívák szintjén várható kemény ütközet Trump és DeSantis között.

Majdnem egy évvel az előválasztás előtt Iowában jelenleg a két jelölt fej fej mellett áll, ugyanakkor országosan még mindig Trumpnak áll a zászló: a legutóbbi, viszonylag alacsony megszólaltatóval, de reprezentatív mintavétellel dolgozó országos felmérés szerint a republikánus szavazók 45 százaléka szavazna Trumpra, míg csak 29 százalékuk DeSantisra – igaz, DeSantis hivatalosan még el sem indította kampányát, és még nagyon sok idő van hátra az előválasztás kezdetéig.

Eddig mindössze hárman jelentették be indulásukat. Donald Trump mellett két, szinte lehetetlen esélyekkel induló jelölt: az egykori észak-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet, Nikki Haley, illetve az elmondása szerint „anti-woke” üzletet vezető republikánus aktivista, Vivek Ramaswamy.

(Borítókép: Ron DeSantis. Fotó: Giorgio VIERA / AFP)

Rovatok