Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Fagyos lesz a hangulat Stockholmban

2023. március 10., péntek 10:55

Szijjártó Péter megérkezett a fagyos Stockholmba, ahol az uniós külgazdasági miniszterekkel tárgyal pénteken. Mint fogalmazott, büszkén fogja bemutatni Magyarország sikeres gazdaságpolitikai intézkedésit.

Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az EU-s külgazdasági miniszterek pénteki stockholmi tanácsülésén büszkén fogja bemutatni azokat a sikeres gazdaságpolitikai intézkedéseket, melyekkel sikerült megvédeni a munkahelyeket Magyarországon. Arról is tájékoztatott, hogy Stockholmban hó és mínusz 8 fok van.

Van rá esély, hogy az EU külgazdasági minisztereinek tanácsülésén is ilyen fagyos lesz a hangulat

– tette hozzá.

Mint írta, az elmúlt három évben kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, és egy új korszak veszi kezdetét. Úgy véli azonban, hogy ennek alapjai európai szempontból finoman szólva sem kedvezőek a következők miatt:

  1. Először is: a világgazdaság történetében minden bizonnyal először alakult ki az a helyzet, hogy a globális folyamatokat alapvetően meghatározó iparágban a keleti vállalatok függésben tartják a nyugatiakat, ugyanis az elektromos autókhoz szükséges elektromos akkumulátorokat gyártó tíz legnagyobb vállalat egytől egyig kínai és koreai.
  2. Másodszor: Európa előbb lábon, majd tüdőn lőtte magát a szankciókkal, melyek nyomán egekbe szöktek az energiaárak és az infláció. 
  3. Harmadszor: az Egyesült Államok mindezt kihasználva elsöprő erejű beruházástámogatási intézkedéssorozatba kezdett. 

Hozzátette: az európai gazdaság tehát kapott néhány mélyütést, és most tántorog. Ebből a helyzetből kell kijönni, amihez a versenyképességet támogató intézkedések kellenének a szankciók helyett. 

Varga Judit is elutazott

Úgy tűnik, a magyar kormány tagjai közül többen is elutaztak pénteken. Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben van, ahol az Igazságügyi Tanácson vesz részt.

Napirenden szerepel az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés. Hazánk ezen a területen az elmúlt években komoly sikereket ért el. Magyarországon a bíróságok hatékony működésének feltételei adottak és kiválóan megfelelnek a modern kor elvárásainak is

– írta.

Rovatok