Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnáról és Kínáról tárgyal Von der Leyen Washingtonban

2023. március 10., péntek 20:42

Egynapos munkatalálkozóra érkezik Washingtonba Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke. Bár az ukrajnai háború és Kína fontos szerepet kap az agendában, a legfontosabb kérdés az lesz, sikerül-e megegyeznie Von der Leyennek Bidennel az állami támogatások kapcsán.

Pénteken érkezik Washingtonba az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, Joe Biden amerikai elnök meghívásának eleget téve.

Az Euronews értesülései szerint a két politikus leginkább az orosz–ukrán háborúról fog tárgyalni, ugyanakkor az egyik legfontosabb téma az Amerikában elfogadott inflációcsökkentő törvénycsomaggal (Inflation Relations Act, IRA) kapcsolatos uniós aggályok lesznek, ami miatt az Európai Unió országai többször is bírálták az Egyesült Államokat.

Mint azt elemeztük, az IRA-val Bidenék 369 milliárd dollárnyi támogatást nyújtanának az Amerikában működő cégek zöldítésére – hol közvetlenül pénzzel, hol pedig adóelengedéssel –, ami az EU-nak nem tetszik: ez versenyre kényszerítené az EU-tagállamokat az USA-val szemben, hogy ők is hasonló mértékben segítsék a zöld ipart.

Legutóbb maga Von der Leyen beszélt az uniós aggályokról a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) januárban, ahol a zöld ipari fejlesztések fontossága mellett finoman jelezte az EU aggályait, és elmondta, Washingtonnak és Brüsszelnek tárgyalnia kell a témában. Így

A KÉT POLITIKUS KÖZÖTTI TALÁLKOZÓ EGYIK LEGFONTOSABB TÉMÁJA AZ LESZ, HOGYAN LEHETNE ELKERÜLNI Az IRA miatti lehetséges TÁMOGATÁSI VERSENYT

– ehhez a lap értesülései szerint külön munkacsoportot hoznak létre a felek.

Ugyanakkor az előzetes tervek szerint a két vezető megvitatja azt is, hogy gazdaságaik hogyan lehetnének rugalmasabbak, a külső hatásokkal szemben ellenállóbbak. Ezzel kapcsolatban leginkább arról tárgyalhatnak, hogyan tudná az USA és az EU mint blokk csökkenteni a függőségét „nem megbízható” országokkal szemben, így az energiafüggőség mellett leginkább a technológiai autonómiáról eshet szó.

Az energiafüggőséget illetően a lap úgy tudja, von der Leyen előhozakodhat azzal a korábbi ötletével, hogy hozzanak létre egy nyersanyagklubot, amivel lehetőségeik szerint Kínától is függetlenedni tudnának.

A Bizottság elnöke szerint ugyan a latin-amerikai országoknak vagy Ausztráliának több lítium áll rendelkezésére, a világ nyerslítium-kitermelésének 80 százalékát, majd abból a feldolgozásának 50 százalékát az ázsiai országban végzik.

Scholz után az EB elnökének is előhozakodhat Kína szankciójával Biden

A gazdasági kérdések – amik egy részét eleve biztonságpolitikailag értelmezik – mellett azonban továbbra is nagy hangsúlyt fog kapni Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója, illetve Kína vélt vagy valós szerepe ebben.

A háborúval összefüggően vélhetően megerősítik az Ukrajna szuverenitása melletti kiállásukat, emellett pedig leginkább arról beszélhetnek, hogy az Oroszországra kivetett szankciókban lévő kiskapukat hogyan lehetne becsukni.

A legfontosabb kérdés, hogyan kényszerítsék a nyugati országokon kívüli harmadik országokra, hogy az ő segítségükkel Moszkva ne kerülhesse meg a rá kivetett korlátozó intézkedéseket – mind az export, mind az import kapcsán.

Ezenkívül az Euronews úgy tudja, Joe Biden a találkozón szóba hozhatja Kínát is, mivel az amerikai külpolitika már régóta ellenséges félként tekint Pekingre, és Washington többször is kifogásolta, pártállástól függetlenül, hogy kínai cégek végzik Európában többek között az 5G-hálózatok fejlesztéseinek jelentős részét.

Azonban Biden valószínűleg leginkább Kínával kapcsolatos biztonságpolitikai kérdésekről, a nyugati országok és Kína közötti technológiai versenyről és Kína vélt vagy valós tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatairól akarhat tárgyalni. Biden azzal az amerikai tervvel is előhozakodhat, hogy Pekinget szankcionálják, amennyiben kiderül, hogy valóban fegyverrel segítik Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában.

Egyébként az utóbbi időben igen aktív diplomácia terén mind Biden, mind Von der Leyen: a német politikus Kanadából érkezik Washingtonba, ahol Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel találkozott, míg Biden múlt héten Olaf Scholz német kancellárt fogadta, az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulóján Varsóban és Kijevben tartózkodott.

(Borítókép: Ursula von der Leyen és Joe Biden 2022-ben. Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok