Index Vakbarát Hírportál

A kritikák miatt nem sugározza a BBC Sir David Attenborough dokumentumfilmjének egyik részét

2023. március 11., szombat 06:32

Sir David Attenborough március 12-étől ismét a képernyőn lesz az Egyesült Királyságban, de hiába forgatták le a műsorát, nem fogják leadni, mert félnek a politikai visszhangtól. A műsor készítői felháborítónak tartják ezt, és szerintük nem politikai okokat kell keresni a természetpusztítás mögött.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 96 éves Sir David Attenborough március 12-étől ismét látható lesz a televízióban: a Wild Isles című sorozatban ő mutatja be a Brit-szigetek élőlényeit, növényvilágát a BBC One csatornán. 

A brit közszolgálati média azonban úgy döntött, hogy nem sugározza a természettudós új, a brit vadvilágról szóló sorozatának egyik epizódját, mert attól tart, hogy a természet pusztulásáról szóló témák a tory politikusok és a jobboldali sajtó visszatetszését kockáztatják – értesült a The Guardian.

A döntés feldühítette a műsor készítőit és a BBC néhány bennfentesét, akik attól tartanak, hogy a társaság meghajolt a lobbicsoportok nyomása előtt. A Sir David Attenborough által narrált sorozat várhatóan nagy sikert arat majd, és a tervek szerint öt epizódot sugároz belőle a BBC One főműsoridőben. 

Ugyanakkor egy hatodik epizódot is forgattak már, amely a tervek szerint az Egyesült Királyság természetének veszteségeit és a csökkenés okait mutatja be.

Úgy tudni, hogy a rész a „rewilding” („visszavadítás”, amikor hagyják, hogy az élő környezet visszaálljon a korábbi, természetes állapotába. Ez a felfogás abban hisz, hogy a természetes folyamatok önmaguktól helyre tudnak állni, és hagyni kell ezt megtörténni – a szerk.) néhány példáját is tartalmazza majd, amely koncepció egyes jobboldali körökben vitatott.

A dokumentumfilmet – amelyet részben a WWF és az RSPB természetvédő szervezetek finanszíroztak – nem sugározzák a többivel együtt, hanem csak a BBC iPlayer szolgáltatásán lesz elérhető.

Mind a hat epizód narrátora Attenborough volt, és a Silverback Films produkciós cég készítette őket, amely a korábbi sorozatokért, többek között az Our Planetért is felelős, a BBC Natural History Unittal együttműködve.

A BBC magas rangú forrásai a Guardiannek elmondták: a döntést azért hozták, hogy kivédjék a politikai jobboldalról érkező esetleges kritikákat. A Telegraph című újság a héten támadta a BBC-t a sorozat elkészítéséért, és azért, mert két olyan jótékonysági szervezetet – a WWF-et és az RSPB-t – támogatott, amelyeket korábban politikai lobbitevékenység miatt kritizáltak.

Laura Howard, a műsor készítője, aki korábban a BBC Természettudományi Osztályán dolgozott, azt mondta: nem hiszi, hogy a műsor üzenete politikai lenne.

A tények önmagukért beszélnek. Tudja, nagyon szorosan együttműködtünk az RSPB-vel, akik minden forgatókönyvünket tényekre alapozva ellenőrzik, és részletes tudományos adatokkal és információkkal látnak el minket az ország vadvilágának pusztulásáról. És tagadhatatlan, hogy hihetetlenül megfogyatkozott a természet. És nem hiszem, hogy ez politikai okokból van így, szerintem ez egyszerűen tény

– mondta a lapnak.

A producer elmondta: a film kitér majd arra, hogy a mezőgazdasági gyakorlatok hogyan károsították az élővilágot, de olyan gazdákat is bemutat, akik helyesen cselekedtek.

Ezek a gazdák azért vannak ott, hogy rávilágítsanak arra, hogy az ország minden gazdaságának képesnek kellene lennie arra, hogy legalább egy kicsit azt csinálja, amit ők, és hogy lehetséges a természet mellett gazdálkodni, nyereséget termelni, egészséges élelmiszert előállítani és még mindig üzletet is működtetni

– mondta Howard.

Hozzátette: reméli, hogy a fiatal közönség is megtalálja a filmet, mivel ők inkább az iPlayeren való streameléshez szoktak hozzá, mint a közvetítés megtekintéséhez.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok