Index Vakbarát Hírportál

Megtiltják a külföldi utazást az orosz köztisztviselőknek

2023. március 11., szombat 16:29

Egyre gyakrabban követelik meg az orosz tisztviselőktől és az állami vállalatok alkalmazottaitól, hogy adják le az útlevelüket. Ezzel állítólag azt akarják elérni, hogy a köztisztviselők és hivatalnokok ne tudjanak elmenekülni az országból.

A moszkvai vezetés által kiadott utasítás szerint nem utazhatnak külföldre, és be kell adniuk az útlevelüket az orosz köztisztviselőknek és hivatalnokoknak.

Az utasítás különböző vállalatokra másként vonatkozik, de az állami cégek alkalmazottainak már azt mondták, adják le útlevelüket az orosz biztonsági szolgálatnak (FSZB) vagy a munkahelyük hasonló speciális részlegének, míg másoknak csak azt tanácsolták, hogy ne utazzanak külföldre nyaralni.

A Current Time és a Radio Liberty információi szerint azokat a tisztviselőket, akik nem adják le útlevelüket, azzal fenyegetik, hogy bevonják a dokumentumukat, míg az állami tulajdonú vállalatok alkalmazottai azt a lehetőséget is megkapják, hogy felmondhatnak.

Az utazási korlátozás egyesek esetében Oroszország elhagyásának teljes tilalmát is jelentheti, míg másoknak csak Oroszország szövetségeseinek vagy az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjainak valamelyikét szabad meglátogatniuk.

A lap beszámolója szerint a korlátozás alól lehetnek kivételek is, ugyanis nyomós indok alapján engedélyt lehet kapni arra, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazzanak, de annak, aki ezt megteszi, Oroszországba visszatérve írásban jelentést kell adni az útjáról.

A két független sajtóorgánum közös vizsgálata megállapította, hogy az orosz vezetéshez közel állókra egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak: a Kreml közvetlen munkatársai például már egyáltalán nem hagyhatják el Oroszországot.

Az utazási korlátozást viszont egyelőre nem foglalták törvénybe. A jelenleg érvényes jogszabályok csak az államtitkokhoz hozzáférő tisztviselőknek, az FSZB tagjainak, valamint a katonaságnak tiltják a külföldi utazást.

Rovatok