Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a szerelem városába utazik

2023. március 11., szombat 06:19

Munkavacsora keretében tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel hétfőn Párizsban – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Francia sajtójelentések szerint a találkozóra a március végi EU-csúcs előkészületei keretében kerül sor. A megtárgyalandó témák között az aktuális európai ügyeket, az ukrajnai háborút, az európai versenyképességet, az energiaügyeket és az európai védelmi ipar helyzetét emelték ki.

Emmanuel Macron 2021 végén Budapesten találkozott Orbán Viktorral és más magyar politikusokkal. A magyar kormányfő később Kínába is ellátogat. Az Index kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a miniszterelnök ősszel látogat az ázsiai országba.

Mit ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hónappal ezelőtt Brüsszelben hívta meg Kijevbe Orbán Viktort. A miniszterelnök sajtófőnöke nem sokkal később azt mondta erről: amikor időszerű lesz, akkor a kormányfő ellátogat az ukrán fővárosba.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvény jelenti az akadályát annak, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazzon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a látogatás technikai részleteit még tisztázni kell, de már zajlanak az előkészületek. 

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 1-jén. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok