Index Vakbarát Hírportál

A háború kellős közepén Putyin az ellenségévé teheti a legfontosabb szövetségesét

2023. március 11., szombat 12:39

Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője azzal vádolta meg a főnökét, Vlagyimir Putyint, hogy az orosz elnök elvágta őt minden kormányzati kommunikációs csatornától. Erre állítása szerint a lőszerutánpótlásra vonatkozó folyamatos kérései miatt került sor.

„Annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy további lőszert kérjek, minden forródrótot elvágtak tőlem a hivatalokhoz. A minisztériumokkal sem tudok egyeztetni, de az igazi durvaság az, hogy a tárcákat is blokkolták a Wagnerrel összefüggő döntések meghozatalában. Ezért kénytelen vagyok a médián keresztül üzenni a döntéshozóknak” – közölte az orosz katonai magánvállalat vezetője a Telegramon, írja a The Moscow Times.

Ezzel megerősítést nyert a The Daily Star értesülése, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajna ellen harcoló orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője nem kommunikálhat orosz tisztviselőkkel. A lap értesülése szerint a vezető azért döntött így, mert egyre inkább aggódik Jevgenyij Prigozsin növekvő politikai befolyása és népszerűsége miatt.

Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban került a címlapokra, amikor azzal vádoltaMoszkva katonai vezetőit, hogy megtagadták a csoport lőszerellátását, és megpróbálták őket megsemmisíteni, ami szerinte árulásnak minősül.

„A vezérkari főnök és a védelmi miniszter jobbra-balra adja a parancsokat, hogy ne adjanak lőszert a Wagner számára” – mondta Jevgenyij Prigozsin a sajtószolgálata által megosztott hangüzenetben.

Egyszerűen közvetlen szembenállás folyik, ami nem más, mint kísérlet a Wagner megsemmisítésére. Ez felér egy hazaárulással

– jegyezte meg.

Nem javult a helyzet a fronton

Bár Jevgenyij Prigozsin ezt követően bejelentette, hogy a lőszerszállítmányok újraindultak a Wagner számára, csütörtöki üzenetében elárulta, hogy a helyzet valójában nem sokat javult.

„Most már csak a médián keresztül kérhetek további szállítmányokat, és valószínűleg így is fogok tenni” – tette hozzá a Wagner első embere.

Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, Jevgenyij Prigozsin már hónapok óta rossz viszonyt ápol az orosz katonai tisztségviselőkkel, azzal vádolva őket, hogy a saját sikerükként állítják be a Wagner-harcosok által elért győzelmeket. Hozzátette, hogy a tisztek bürokráciával lassítják a Wagner-egységek ukrajnai előrenyomulását.

Nagyon úgy fest, hogy Vlagyimir Putyin egyre inkább a riválisaként, nem pedig a szövetségeseként tekint Jevgenyij Prigozsinra, és attól tart, hogy egy nap a Wagner vezetője lehet Oroszország új elnöke.

„Az elmúlt évben Jevgenyij Prigozsin egyre nagyobb népszerűségre tett szert Oroszországban. Nem tartom kizártnak, hogy a vezetésével katonai puccsot hajtsanak végre, a jelek szerint hatalomátvételt tervez” – mondta korábban Olga Lautman Oroszország-szakértő az Expressnek.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. március 8-án. Fotó:  Ilya Pitalev / AFP)

Rovatok