Index Vakbarát Hírportál

A gazdák és a környezetvédők is utcára vonultak Hollandiában

2023. március 11., szombat 21:27

Több mint tízezer holland gazda és környezetvédő tiltakozott szombaton Hágában a kormány politikája ellen, amellyel korlátozni kívánják a nitrogénkibocsátást, és amely szerintük ellehetetlenít számos gazdaságot, csapást mérve az élelmiszeriparra.

Sokan nemzeti zászlót tartottak magasba a gazdatüntetésen, amelyet a március 15-i regionális választások előtt tartottak, és ami a hasonló belgiumi megmozdulást követte – számolt be az MTI.

A farmerek békés tüntetésén „Nincs farmer, nincs élelem” és „Nincs nitrogénprobléma” feliratú táblákkal vonultak fel.

A viszonylag nagyszámú állatállomány és a fokozott műtrágyahasználat miatt Hollandiában és Belgiumban az Európai Unió által engedélyezett szint fölé emelkedett a nitrogén szintje a talajban és a vizekben. Gazdaszervezetek szerint a problémát eltúlozzák, szerintük a javasolt megoldások méltánytalanok és nem hatékonyak.

A város más részében az Extinction Rebellion klímaaktivista szervezet vezette több ezer környezetvédő torlaszolt el egy nem engedélyezett tüntetésen egy fő közlekedési útvonalat az adószabályok ellen tiltakozva, amelyek szerintük a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását növelik.

A rendőrség késő délután vízágyúval oszlatott fel egy mintegy száz aktivista alkotta tömeget.

A tüntetők azt követelték, hogy a kormány szüntesse meg a kőolaj-finomítóknak és a szénipari cégeknek a kettős adózás elkerülése érdekében nyújtott adómentességet, csakúgy, mint az európai uniós szinten egyeztetett, a légi közlekedési és a hajózási iparágaknak nyújtott adókedvezményeket.

Rovatok