Index Vakbarát Hírportál

Mindent beterített a hamu Indonéziában, miután kitört a Merapi

2023. március 11., szombat 12:59

Ismét kitört szombaton a Merapi tűzhányó Indonéziában, hamuval borítva be a környékbeli településeket – közölte az ország földtani intézete.

A vulkán szombaton 12:12 órakor tört ki helyi idő szerint – közölte az intézet, hozzátéve, hogy a hegyből az elmúlt héten 19 alkalommal bugyogott fel láva, és 553 vulkáni eredetű földrengést okozott.

1/3

Woahhh!

Today: Massive eruption at Merapi #volcano, #Java, #Indonesia. Pyroclastic flow of hot rock fragments, volcanic gases, and air descended on southeastern flank. Reached 7km from summit, close to populated areas. No reported casualties yet. #Merapi pic.twitter.com/sXM7vZmRZO

— Volcaholic (@CarolynnePries1) March 11, 2023

A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a Merapi 7 kilométeres körzetét, és ne menjenek a tűzhányónál eredő folyókhoz.

A Merapi Közép-Jáva tartomány és Yogyakarta határán fekszik, és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Az elmúlt hónapokban a szakemberek 3-as szintű riasztást adtak ki rá, ami azt jelenti, hogy számítottak olyan kitörésre, amely súlyosan érintheti a hegy környékén fekvő területeket. A Merapi 2010-es kitörésekor több mint 200 ember halt meg, írja az MTI.

Rovatok