Index Vakbarát Hírportál

Zárul a harapófogó Bahmutnál, az oroszok két irányban próbálják áttörni a védelmi vonalat

2023. március 12., vasárnap 08:45

Az orosz állam továbbra sem mond le arról, hogy elfoglalja az általuk de facto államként elfogadott donyecki és luhanszki területeket. A háború gócpontjává vált Bahmutot is lassan meghódítják Moszkva katonái. Térképen mutatjuk, hogyan áll most a helyzet az orosz–ukrán háború tűzfészkében.

Az orosz fegyveresek 12 légi- és 5 rakétacsapást hajtottak végre szombaton, ebből kettőt Zaporizzsja városa ellen – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az oroszok S–300-as légvédelmi rendszereket vetettek be egy polgári infrastrukturális létesítmény ellen. Ennek következtében egy épület megsemmisült. Civil áldozatok vagy sérültek nem voltak.

Ezenkívül Moszkva csapatai 56 alkalommal lőttek rakéta-sorozatvetőkből. Ezek közül az egyik egy civil infrastrukturális létesítményt célzott meg Herszonban, ahol áldozatok is voltak: két halottról és három sebesültről érkezett jelentés. A további rakétatámadások valószínűsége Ukrajna-szerte továbbra is magas – szögezték le.

Az ukránoknak mintegy 90 támadást sikerült visszaverniük szombaton. A jelentés szerint jelentős az orosz katonai jelenlét Limanszk és Kupjanszk irányban.

Szinte teljesen körbevették Bahmutot

Az ukrán fegyveres erők jelentése kitért arra is, hogy Bahmut térségében továbbra is folyamatosak a támadások, mintegy 15 település szenvedett károkat az orosz erők támadásai miatt.

Az utóbbi jelentések nem adtak túl fényes képet az ukrán fegyveres erők bahmuti helyzetéről:

a védők leginkább a földutakat használják közlekedésre, ugyanis a fő útvonalakat erős orosz tüzérség védi.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) és „Putyin séfje”, Jevgenyij Prigozsin, aki a Wagner-csoportot vezeti, bejelentette, hogy elfoglalták a város keleti részét.

Ez a háború eseményeit követő térképen is jól látszik. A Bahmutka folyóig tudtak előrenyomulni Putyin harcosai.

A térképen ugyanakkor az is jól kivehető, hogy a várost szinte körbevették, egy nyúlfarknyi remény azonban még akad az ukrán erőknek a menekülésre. Erre azonban egyelőre – legalábbis hivatalos forrásból – nem adtak engedélyt az ukrán tisztek.

(Borítókép: Dimitar Dilkoff / AFP)

Rovatok