Index Vakbarát Hírportál

Egyre aggasztóbb a migrációs helyzet Olaszországban

2023. március 12., vasárnap 18:43

Aggasztónak nevezte a migrációs helyzetet vasárnap Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután a törvényi szigorítások és a tengeri katasztrófák ellenére tovább nőtt az ország partjaihoz a Földközi-tengeren át eljutó emberek száma. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már több mint 17 ezer menekült érkezett, ami csaknem háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában mértnek.

Tajani a Radio24 adónak adott interjújában kijelentette: az Európai Uniónak észre kell vennie, hogy a helyzet aggasztó, és Olaszországot nem szabad magára hagynia, „a hétezer kilométer hosszú olasz tengerpart egyúttal egy ugyanilyen hosszú déli határa Európának”.

A miniszter szerint

a nemzetközi válságok mind gerjesztik az elvándorlást a Közel-Keletről és Afrikából,

ebből következően Olaszországnak újabb és újabb migrációs hullámokkal kell szembenéznie. Az utóbbi napokban szüntelenül érkeztek az emberek, vagyis az történt, mint ami többször korábban: a Giorgia Meloni vezette kormány szigorításainak bejelentése hatására az emberkereskedők felgyorsították a migránsokkal teli hajók elindítását. Csak péntek óta több mint kétezren érkeztek az olasz partokhoz – jegyezte meg.

A trend az év következő hónapjaiban sem lassul a titkosszolgálat vasárnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint, amely azt mutatja, hogy a tavalyi, több mint 104 ezer bevándorlóhoz képest az idén sokkal többen érhetik el az olasz partokat. A nemzetbiztonsági szolgálat adatai szerint

Líbiából és más országokból több mint 650 ezren kelhetnek útra.

Ekkora tömeggel szemben nagyon nehéz lesz az ellenőrzés – olvasható a jelentésben, amely arra is rámutat, hogy a migránsok majdnem kivétel nélkül emberkereskedőkre bízzák magukat.

A hivatalos adatok szerint az olaszországi migránstáborokban jelenleg több mint 109 ezren vannak.

A migrációnak a Földközi-tengeren most tapasztalt erősödése tömeges bevándorlást vetít előre a tavaszi és nyári időszakra, ezért azonnali és rendkívüli beavatkozási tervre van szükség az Európai Unióval közösen

– írta közösségi oldalán Carlo Calenda, a centrista Akció párt vezetője.

Elly Schlein, a baloldali Demokrata Párt (PD) új főtitkára pedig vasárnapi székfoglaló beszédében kifejtette: másfajta migrációs politikára van szükség, mint eddig,

be kell szüntetni a civil hajókkal szembeni harcot, és nem szabad többet finanszírozni a líbiai parti őrséget a migránsok megállításában.

A PD-főtitkár bejelentette: az ellenzék igyekszik megakadályozni, hogy a jobboldali kormány ismét bevezesse a Matteo Salvini volt belügyminiszter által kidolgozott migrációs törvénycsomagot. Ez 2018-ban volt hatályban, majd a PD és az Öt Csillag Mozgalom kormánya eltörölte.

Lampedusa szigetén megkezdték az alig négyszáz fős migránsközpont kiürítését, miután 2500 ember szorongott a táborban. Hajókkal és repülőkkel szállítják el a bevándorlókat az ország más részeire. Ezzel egy időben megtalálták a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség újabb áldozatát, így a katasztrófa halottainak száma 79-re nőtt.

(Borítókép: Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Humanity 1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötőjébe 2022. december 11-én.  Fotó: Donato Fasano / MTI / EPA / ANSA)

Rovatok