Index Vakbarát Hírportál

Az Oscar-gálán is hallani fogják, ha légiriadó lesz Ukrajnában

2023. március 12., vasárnap 15:48

Azad Szafarov ukrán producer egy Ukrajna állami címerével ellátott pólót szeretett volna viselni az Oscar-gála vörös szőnyegén, de ezt nem teheti meg a szigorú öltözködési szabályok miatt. A Sky Newsnak adott interjújában azt is elárulta, hogy az eseményen nem fogja kikapcsolni a telefonján a légiriadó-alkalmazást, így értesítést fog kapni arról, ha Ukrajnában megszólalnak a szirénák.

Azad Szafarov ukrán producer, aki az Oscar-díjra jelölt, Otthon a romokon (A House Made of Splinters, Dánia–Svédország–Ukrajna) című dokumentumfilm rendezőasszisztense és főgyártásvezetője, egy olyan pulóvert vagy pólót szeretett volna viselni a gálán, amin Ukrajna állami címere van rajta – mesélte el a Sky Newsnak adott interjújában. A szervezők azonban elmagyarázták neki, hogy

így nem fogják őt beengedni a szigorú öltözködési szabályok miatt.

A producer azt is elmondta, úgy érzi, megfosztották őt a boldogsághoz való jogától. „Mindig néztem az Oscar-díj-átadásokat, és elképzeltem, hogy megnyerem; elképzeltem, milyen büszkék lennének a szüleim, a barátaim és a családom, ha valaha én nyerném el a díjat” – mondta. 

De most, hogy eljött a pillanat, és van egy jelölésem, nem tudok neki igazán örülni, mert az öröm szomorúsággal keveredik. Amíg én itt vagyok Los Angelesben, addig Ukrajnában a frontvonalon mindennap, igazából minden órában katonák halnak meg, akik a szomszédunktól védik az országunkat

– fogalmazott.

Azt is sajnálja, hogy nem tud vicces képeket posztolni a közösségi médiában, mert ebben a pillanatban is ukrán civilek milliói szenvednek az orosz agressziótól és rakétáktól. Úgy érzi, mintha Oroszország megfosztotta volna őket a boldogsághoz, a sikerhez, az élet élvezetéhez való joguktól.

Azad Szafarov megjegyezte, hogy

nem fogja kikapcsolni a telefonján a légiriadó-alkalmazást,

így értesítést fog kapni arról, ha Ukrajnában megszólalnak a szirénák. Hozzátette: számára az Oscar-gála egy újabb színtér arra, hogy a világot emlékeztesse a háborúra.

A 95. Oscar-gálát március 13-án rendezik meg, a díjátadót Magyarországon a Disney+ streamingfelületén lehet élőben nézni, az eseményről pedig az Index is percről percre tudósít majd.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket  itt találja.

(Borítókép:  Eric Gaillard / Reuters)

Rovatok