Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb a III. világháborúhoz, újabb front nyílhat Nyugat és Kelet között

2023. március 13., hétfő 16:32

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyre több fronton próbálja meggyengíteni Kínát. Az ázsiai ország tajvani „teljes blokádját” alkatrészek és egyéb technológiák exportjával fékeznék meg, Ausztráliát pedig nukleáris meghajtású, támadó tengeralattjárók eladásával segítenék a Kína elleni harcban.

Tajvan védelmi kiadásai idén a fegyverek és felszerelések előkészítésére összpontosítanak a Kína által elrendelt „teljes blokád” esetére, beleértve az F–16-os vadászgépek alkatrészeit és a fegyverek pótlását – áll a hadsereg jelentésében, amelyet a Reuters vett észre.

Kína, amely Tajvant saját területének tekinti, augusztusban hadgyakorlatokat tartott a sziget körül, rakétákat lőtt ki Tajpej felett, és repülési és hajózási tilalmi zónákat hirdetett ki annak szimulálására, hogyan próbálná meg elvágni Tajvant egy esetleges háborúban.

Egy parlamenti költségvetés jóváhagyását kérő jelentésben a tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy tavaly megkezdte stratégiai üzemanyag-tartalékainak és helyreállítási képességeinek felülvizsgálatát, de részleteket nem közölt.

A Tajvani-szoros teljes blokádjára számítva a kiadások idén a tüzérségi és rakétakészletek feltöltését, valamint az F–16-os vadászgépek alkatrészeit foglalnák magukban a harcképesség folytonosságának megerősítése érdekében

– közölte a minisztérium.

A minisztérium a Kínából érkező fenyegetések értékelésének frissítésében azt mondta, hogy a kínai hadsereg közös erővel hajt végre hadműveleteket, amelyek célja a stratégiai fojtópontok ellenőrzése és a külföldi erők bejutásának megakadályozása.

Nagy-Britannia is támogatja Tajvant

Nagy-Britannia tavaly jóváhagyta a tengeralattjáró-alkatrészek és egyéb technológiák exportjának erőteljes növelését Tajvanba, ami hatással lehet a britek Kínához fűződő kapcsolataira. A brit kormány a tavalyi év első kilenc hónapjában rekordösszegű engedélyeket adott ki a tajvani exportra, ami 167 millió fontot (201,29 millió dollárt) tett ki. 

Ez több, mint az előző hat évben együttvéve.

A kínai külügyminisztérium reagálva a hírügynökség adataira azt írta közleményében: „Ha ez igaz, akkor Kína elvét súlyosan megsértik, aláássák az ország szuverenitását és biztonsági érdekeit, valamint aláássa a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban.“ A brit kormányszóvivő nyilatkozatában hangsúlyozta: álláspontjuk szerint a tajvani kérdés konstruktív párbeszéd útján, erőszak nélkül is megoldható.

Két, névtelenül nyilatkozó brit kormánytisztviselő a Reutersnek arról beszélt, szerintük az engedélyek azt tükrözik, hogy Nagy-Britannia egyre nagyobb hajlandóságot mutat Tajvan támogatására.

Biden San Diegóban tárgyal szövetségeseivel

Joe Biden hétfőn az Egyesült Államok két legközelebbi szövetségesével találkozik, hogy bejelentse, Ausztrália amerikai gyártású, nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárókat fog vásárolni flottája modernizálására, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot Kína befolyása az indo–csendes-óceáni térségben – írja az AP hírügynökség.

Biden hétfőn San Diegóban találkozik Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, hogy megbeszéléseket folytassanak az AUKUS kódnévvel ismert, 18 hónapja tartó nukleáris partnerségről.

A 2021-ben bejelentett partnerség

megnyitotta az utat Ausztrália számára, hogy hozzáférjen a hagyományos meghajtású hajóknál hatékonyabb és jobb képességű nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz,

amelyek ellensúlyt jelentenek Kína katonai megerősödésével szemben.

Ausztrália akár öt Virginia-osztályú hajót is vásárolhat az AUKUS részeként. A tengeralattjárók jövőbeli generációja az Egyesült Királyságban és Ausztráliában épül majd, amerikai technológiával és támogatással. A kezdeti tervek szerint az összes ausztrál tengeralattjárót az ausztráliai Adelaide-ben fogják megépíteni. Az Egyesült Államok emellett fokozná kikötői látogatásait Ausztráliában, hogy az ország jobban megismerje a nukleáris meghajtású technológiát.

Terítéken az ukrajnai háború

Biden kétoldalú találkozót is tart szövetségeseivel, ami lehetőséget ad a stratégia összehangolására egy sor globális kihívással kapcsolatban, beleértve Oroszország ukrajnai háborúját és a világgazdaságot.

Kína szerint az AUKUS sérti a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést.

Hangsúlyozták, hogy a nukleáris fegyverek anyagainak átadása egy nukleáris fegyverrel rendelkező államból egy nem nukleáris fegyverrel rendelkező államnak égbekiáltó megsértése a paktum szellemének. Ausztrál tisztviselők visszavágtak a kritikának, azzal érvelve, hogy az ország nukleáris meghajtású és nem nukleáris fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzésén dolgozik.

(Borítókép: Hadgyakorlat Tajvanban 2023. január 11-én. Fotó: Annabelle Chih / Getty Images)

Rovatok