Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris reformot hajtanak végre a franciák, atomerőművekkel függetlenednének az orosz gáztól

2023. március 13., hétfő 12:20

A francia törvényhozók hétfőn vizsgálják az új atomreaktorok építésének felgyorsítását célzó új törvénytervezetet, amely Emmanuel Macron elnök szerint kulcsfontosságú Franciaország energiafüggetlenségének elérésében. A kritikusok szerint a törvényjavaslat figyelmen kívül hagyja az elöregedő atomreaktorok biztonsági kockázatait, valamint az iparág függőségét az Oroszországból importált urántól.

A törvényjavaslat egy évvel azután született meg, hogy Macron ígéretet tett az ország nukleáris iparának korszerűsítésére és bővítésére, ezzel felrúgva elődje azon kötelezettségvállalását, hogy a Franciaországot fűtő atomenergia arányát 50 százalékban maximálja a jelenlegi 70 százalékról, amely a legmagasabb a világon – számolt be a France 24.

A tervezet szerint Franciaország 2035-ig hat új, második generációs európai nyomott vizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építését is megfontolja. A törvényjavaslat célja az új erőművek engedélyezéséhez és építéséhez szükséges adminisztratív és bürokratikus folyamatok egyszerűsítése. Emellett eltörli a Francois Hollande korábbi elnök által bevezetett 50 százalékos felső határt. 

Maud Bregeon, Macron kormányzó Reneszánsz pártjának egyik törvényhozója szerint a jogszabály „lehetővé tenné Franciaország számára a karbonsemlegesség elérését” azáltal, hogy növelné a nukleáris forrásokból származó, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia arányát. Hozzátette, hogy ez az ország energiafüggetlenségét is erősítené, mivel az európai országok igyekeznek függetlenedni az Oroszországból importált gáztól és olajtól.

A törvényjavaslat elfogadásában a francia kormány a konzervatív Les Républicains párt támogatására számít, de az elöregedő atomreaktorok biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt félő, hogy a tervezetet elutasítják. Tavaly novemberben ugyanis Franciaország 56 atomreaktora közül 26-ot állítottak le javítás vagy karbantartás miatt, ami arra kényszerítette az országot, hogy Németországból importáljon áramot. A közvélemény-kutatások szerint azonban az atomenergia ellenzői vesztes csatát vívnak, mivel a közvélemény egyre inkább az iparág felé fordul, ahogy a fogyasztókat egyre inkább terheli a növekvő energiaárak súlya.

Paksról is tárgyalnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Franciaországban tárgyal a Framatome, a nukleáris ipar egyik világvezető vállalatával a PAKS2-beruházásban való francia részvétel növeléséről. Erről a tárcavezető közösségi oldalán számolt be.

Először a világgazdaság talpra állásának lehetőségeiről lesz majd módunk egyeztetni az OECD főtitkárával, Mathias Cormann barátunkkal, majd gyorsan repülünk is Flamanville-be, ahol a nukleáris ipar egyik világvezető vállalatával, a Framatome-mal tárgyalunk a PAKS2-beruházásban való francia részvétel növeléséről

– írta Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán.

Mint megírtuk, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is Franciaországba utazik, pontosabban annak fővárosába, Párizsba. A kormányfő egy munkavacsora keretében tárgyal Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel. A megtárgyalandó témák között az aktuális európai ügyeket, az ukrajnai háborút, az európai versenyképességet, az energiaügyeket és az európai védelmi ipar helyzetét is érintik.

(Borítókép: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok