Index Vakbarát Hírportál

Kína új miniszterelnöke küldött egy taslit az Egyesült Államoknak

2023. március 13., hétfő 07:20

Az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat hétfőn Kína új miniszterelnöke Pekingben, a parlament éves ülésének végén tartott sajtótájékoztatón.

Az új kínai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „a gazdaság fejlesztése az alapvető megoldás a munkahelyteremtésre“. Li Ko-csiang kiemelte, hogy a világ két legnagyobb gazdasága gazdasági és kereskedelmi szempontból szorosan kapcsolódik egymáshoz.

Kína és az Egyesült Államok képes és köteles együttműködni

– mondta, és hozzátette, hogy „a bekerítés és az elnyomás (senkinek) nem érdeke”.

A politikus egyben megismételte Hszi Csin-ping kínai elnök korábbi vádjait, amelyek szerint 

az Egyesült Államok elszigeteléssel akarja megakadályozni Kína felemelkedését a világban.

A kormányfő ugyanakkor viszonylag békülékenyebb hangot ütött meg Washingtonnal szemben, mint a kínai államfő és Csin Kang külügyminiszter.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat az elmúlt hónapokban egy állítólagos kínai kémléggömb amerikai légtérben való lezuhanása különösen kiélezte.

A két ország közötti feszültséget tovább növelték Peking Tajvannal szembeni követelései. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy Oroszország ukrajnai háborúján felbuzdulva Kína hasonló lépésre szánhatja el magát Tajvan kérdésében. Kína tavaly augusztusban nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, válaszul arra, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a szigetre látogatott.

Harmadszor is Hszi

Mint arról korábban az Index is hírt adott, Hszi Csin-ping pénteken harmadszor szerzett ötéves mandátumot Kína elnökeként, és ezzel az ország Mao Ce-tung óta legbefolyásosabb vezetőjévé vált.

A kínai parlament, az Országos Népi Kongresszus (NPC) közel 3000 tagja a Nép Nagy Csarnokában egyhangúlag szavazott a 69 éves Hszi elnökké választására. A választáson nem volt más jelölt.

Szombaton a Kínai Kommunista Párt (KKP) megszavazta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök kinevezését. A Hszi Csin-ping kínai elnök közeli bizalmasának tartott politikust rögtön be is iktatták hivatalába.

(Borítókép: Li Ko-csiang 2022. november 4-én. Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images)

Rovatok