Index Vakbarát Hírportál

Bajban van Erdogan a választások előtt

2023. március 13., hétfő 17:12

Az új felmérések szerint a török ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kilicdaroglu több mint 10 százalékponttal vezet Recep Tayyip Erdogan elnökkel szemben a május 14-i választások előtt, amelyet sokan Törökország történetének legjelentősebb szavazásának tartanak.

A közvélemény-kutatások szerint a Nemzet Szövetsége elnevezésű ellenzéki blokk vezet a választási versenyben, megelőzve Erdogan pártját (Igazság és Fejlődés Párt) és szövetségeseit. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) továbbra is kényelmesen 10 százalék fölött áll.

Erdogan 20 éve tartó kormányzásának legnagyobb kihívásával néz szembe, miután népszerűsége a gazdasági válság miatt megingott, a múlt havi törökországi földrengés pedig tovább rontotta esélyeit. 

A választások nemcsak arról fognak dönteni, hogy ki vezeti Törökországot, hanem arról is, hogy hogyan kormányozzák, merre tart a gazdasága, és milyen szerepet játszhat az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok enyhítésében.

Azzal, hogy Erdogant hibáztatják mindenért, ami Törökországban rossz, nem oldanak meg semmit. A korábbi választások is megmutatták, hogy Erdogan zseniális dolgokat tud művelni a kampányidőszakban, de az utóbbi idők eseményei arra utalnak, hogy elvesztette a népszerűségét és a választókkal való kapcsolatteremtő képességét

– mondta a Reutersnek Wolfango Piccoli, a Teneo politikai kockázati tanácsadással foglalkozó cég társelnöke.

Rovatok