Index Vakbarát Hírportál

Amerikai megfigyelő drónt fogott el egy orosz vadászgép a Fekete-tenger felett

2023. március 14., kedd 18:46

Nekiütközött egy orosz Szu–27-es vadászgép egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnak a Fekete-tenger felett, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője „veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak” nevezte az elfogást. Az incidensről Joe Biden amerikai elnököt és a NATO-szövetségeket is tájékoztatták. A külügyminisztérum bekérette Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását”.

Egy Szu–27-es típusú orosz harci gép nekiütközött egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarjának, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült – közölte kedden az amerikai hadsereg.

MQ–9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett

– tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka.

Az Amerikai Haderő Európai Parancsnokságának (EUCOM) közleménye szerint az incidens körülbelül 7:03-kor történt, amikor az egyik orosz Szu–27-es repülőgép nekicsapódott az MQ–9-es légcsavarjának, ami miatt az amerikai erőknek le kellett szállítaniuk az MQ–9-est a nemzetközi vizeken.

„Az ütközés előtt a Szu–27-esek többször is üzemanyagot öntöttek az MQ–9-esre, és vakmerően, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő és szakszerűtlen módon repültek az MQ–9-es előtt. Ez az incidens a hozzáértés hiányát mutatja, amellett, hogy szakszerűtlen, és egyáltalán nem biztonságos” – tették hozzá.

Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben fognak üzemelni, és felszólítjuk az oroszokat, hogy biztonságosan és szakszerűen járjanak el. Az orosz repülőgép-pilóták ehhez hasonló agresszív akciói veszélyesek, félrekalkulációhoz és nem szándékos eszkalációhoz vezethetnek – áll a közleményben.

Megszólalt a Fehér Ház

Kockázatos, szakszerűtlen és meggondolatlan, ahogyan egy orosz Szu–27-es harci gép megsemmisített egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger fölött – szögezte le John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kedden.

Kirby hozzátette: volt már ugyan példa hasonló elfogásra, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó

– mondta. A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, „hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Kirby tudatta, hogy Joe Biden elnököt is tájékoztatták az incidensről.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

Bekérették a nagykövetet

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását” az incidens miatt.

Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az oroszok mindent tagadnak

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött

– közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok