Index Vakbarát Hírportál

Nem indulnak új nagyberuházások Székelyföldön 2023-ban az államtitkár szerint

2023. március 14., kedd 06:56

Nem maradnak torzók az elkezdett beruházások, a magyar kormány mindegyiket befejezi Kárpát-medence-szerte – jelentette ki hétfőn Székelyudvarhelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A politikus szerint azonban már új, nagyszabású beruházások nem indulnak el az idei évben.

Elmondta, hogy 2023-ban nem indulnak új nagyberuházások, de minden, a magyar kormány támogatásával elkezdett beruházást befejeznek, legyen az bölcsőde-, óvoda- vagy iskolaépítés, egyetemi beruházás, templomfelújítás vagy közösségi színterek építése, felújítása.

Potápi Árpád János a székelyföldi városban egy új, 75 gyerek befogadására alkalmas napköziotthon átadásán vett részt, mely a magyar kormány támogatásával valósult meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

Beszédében emlékeztetett, hogy a 2016 decemberében indult programnak jelenleg a 4. üteme zajlik. Erre a magyar kormány több mint 56 milliárd forintot biztosított a határon túli régiókban. 153 új óvoda és bölcsőde épül Kárpát-medence-szerte, és 720 már működő intézményben zajlik felújítás, bővítés, fejlesztés.

Erdélyben a beruházások a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) vagy a történelmi magyar egyházakkal partnerségben valósulnak meg, az önkormányzatok bevonásával

– mondta.

Az RMPSZ-szel partnerségben 368 beruházás zajlik 6,3 milliárd forintból, 14 helyszínen új intézményt építenek, 354 helyszínen a meglévőt bővítik, fejlesztik. Többségük már megvalósult, még hét beruházás van folyamatban, jó ütemben halad.

A világ megváltozott 2016 decembere óta – mutatott rá Potápi Árpád János a világjárványra és az ukrajnai háborúra utalva –, így a külső körülmények miatt idén nem indulnak új beruházások, de reményét fejezte ki, hogy mihamarabb fegyverszünet vagy béke lesz, és „ugyanabban a kerékvágásban” folytatódhat a fejlődés.

Hangsúlyozta, oda kell óvodákat, iskolákat építeni, ahol gyerekes családok vannak. „Legyen mindig így, hogy bölcsődéket, óvodákat kelljen építeni. Ha vannak gyerekek, fiatalok, akkor a nemzetünknek is van jövője” – fogalmazott.

A felavatott, 242 négyzetméter hasznos területű napköziotthon a város Cserehát negyedében épült, az RMPSZ tulajdonát képező 1605 négyzetméteres telken. A beruházás teljes költsége 200 millió forint – hangzott el. 75 kisgyerek fog itt tanulni korszerű körülmények között három csoportban.

(Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a magyar kormány támogatásával a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként Székelyudvarhelyen épült 75 gyerek befogadására alkalmas napköziotthon átadásán 2023. március 13-án. Fotó: Kátai Edit / MTI)

Rovatok