Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk miatt minden görögországi repülőjáratot törölnek csütörtökön

2023. március 14., kedd 21:41

Minden, Görögországba tartó és onnan induló repülőjáratot törölnek csütörtökön, miután a görögországi szakszervezetek egynapos országos sztrájkot hirdettek – közölték a görög légitársaságok.

A sztrájk – amelyhez szakszervezetük keddi tájékoztatása szerint a légiforgalmi irányítók is csatlakoznak – csütörtökre virradóra, éjfél után egy perccel kezdődik, és 24 órán át tart. Az utasokat már tájékoztatták a járattörlésekről – áll az MTI által idézett közleményben. 

A sztrájkfelhívás előzménye a március 1-jére virradóra történt súlyos vonatbaleset, amelynek teljes körű kivizsgálását azóta is követelik az ország nagy szakszervezetei. 

Az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesetében ötvenheten meghaltak – többségük még nem töltötte be a 30. életévét –, és sokan megsérültek, amikor egy személyszállító és egy tehervonat összeütközött a közép-görögországi Lárisza közelében.

A balesetet megelőzően többen felhívták a figyelmet a görög  vasúti hálózat elégtelen állapotára és a vasútbiztonsági hiányosságokra, a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot. A szerencsétlenség miatt többször voltak sztrájkok és tüntetések Görög országban, Athénban és Szalonikiben több összecsapásra is sor került a rendőrség és a tiltakozók között.

Rovatok