Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a budapesti támadásokban részt vevő antifákat Németországban

2023. március 15., szerda 15:34

Reggel 6 óra körül erősen felfegyverzett elit rendőrök megrohamoztak több lakást a szászországi Lipcsében és a türingiai Jenában. Az akciókat a szászországi állami bűnügyi hivatal (LKA) a drezdai főügyészség irányítása alatt hajtja végre. A rendőri akció célja a baloldali szélsőségesek, antifák felkutatása, letartóztatása volt.

A lipcsei akció a Connewitz negyedben – a baloldali szélsőségesek melegágyában – zajlott. Az LKA szóvivője kérésre megerősítette a házkutatásokról szóló híreket. A Bild információi szerint minden gyanúsítottat elfogtak.

Őket és más baloldali radikálisokat vádolnak több, február elején Budapesten elkövetett támadással. Egy térfigyelő kamera legalább egy támadást rögzített, amely a nap közepén történt. A BILD információi szerint a feltételezett támadók öten voltak, négy német huszonéves és egy 38 éves olasz. 

Négy embert sikerült letartóztatni, két németet, egy olaszt és egy 42 éves magyar nőt. A többieket még keresik. 

Emilie D., valamint Moritz S. is a letartóztatottak között van, a két huszonéves a budapesti támadásokban is részt vett.

Februárban több támadás is történt Budapesten, az elkövetők száma akár a tizenötöt is elérheti. A támadásokat egyes értesülések szerint szélsőbaloldali, antifasiszta aktivisták hajtották végre, akik kíméletlenül elbántak a kipécézett járókelőkkel.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel a tömegközlekedésben, több átszállással is együtt utaztak. Előfordult olyan eset is, hogy valakit 11-en követtek, ám a támadásban 8-an vettek részt.

Rovatok