Index Vakbarát Hírportál

Terrorveszély van Bécsben, a magyar Külügyminisztérium is kiadta a figyelmeztetést

2023. március 15., szerda 17:15

Szerda délután rendőrök és kommandósok vonultak ki egy grazi bevásárlóközponthoz, miután egy járókelő bejelentést tett arról, hogy az épületben lőfegyvert látott két férfinál. Mindeközben Bécsben is lehetséges terrorveszély miatt kellett akciózniuk a rendőröknek. A bécsi eset miatt a magyar külügyminisztérium is kiadott egy közleményt.

A Kronen Zeitung szerint Grazban a Murpark nevű bevásárlóközpontból jelentette a rendőröknek egy 18 éves nő, hogy

két embernél lőfegyvert látott.

A rendőrség, valamint a COBRA nevű különleges műveleti egység tagjai – összesen körülbelül 60 ember 20 autóval – nem sokkal később a helyszínre érkeztek. Minderről videó is készült.

Az egyenruhások ezután elrendelték az épület kiürítését. A Kronen Zeitung egyik olvasója szerint mindez teljes káoszt idézett elő, voltak, akik azt kiabálták, hogy ki kell menekülni az épületből.

A rendőrök és a kommandósok ezután átvizsgálták a bevásárlóközpontot, de nem akadtak sem a fegyverek, sem a két gyanúsított nyomára.

A rendőrség azóta közölte, hogy vissza lehet térni a bevásárlóközpontba. A helyi rendőrkapitányság szóvivője az eset után azt mondta: „a mostani időkben” fokozott figyelemmel járnak el az efféle bejelentéseknél.

Terrorveszély miatt Bécsben is akcióznak

Szerda délelőtt volt egy ehhez hasonló akció Bécsben is. Az osztrák fővárosban az orf.at szerint 

több templom közelébe is golyóálló mellénnyel és gépkarabéllyal felszerelt rendőröket állítottak amiatt, mert fennállt egy terrortámadás veszélye. 

Markus Dittrich rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy az osztrák Alkotmányvédelmi Hivatal, vagyis a hírszerzés jutott olyan információk birtokába, hogy terrorcselekményre kerülhet sor.

Minderről a bécsi rendőrség is kiadott egy tájékoztatást Twitteren. Abban azt írták, hogy pánikra nincs ok, de a rendőrök jelenlétére elővigyázatosságból szükség van.

Az osztrák állami hírügynökség mindeközben arról írt a saját információi szerint, hogy 

elsősorban a szír keresztények által látogatott templomok lehetnek veszélyben Bécsben. 

Arról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hivatalos szervek, hogy az egyenruhások meddig maradnak az érintett helyszíneken. 

A magyar külügy is megszólalt a bécsi eset miatt 

külügyminisztérium arra kéri a Bécsben tartózkodó magyarokat, hogy figyeljék a rendőrség tájékoztatását, és fokozott odafigyeléssel, óvatossággal járjanak el – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az MTI-t.

Menczer Tamás visszautalt arra, hogy a bécsi rendőrség – elővigyázatossági intézkedésként – megerősített rendőri jelenlétet rendelt el a bécsi templomok elleni támadások közvetlen veszélyének gyanúja miatt. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a templomok bezárásáról, valamint a turisták által kedvelt helyek kiürítéséről nincs szó, és egyelőre a lakosságot sem figyelmeztették semmire. 

Rovatok