Index Vakbarát Hírportál

Hidvéghi Balázs: 650 ezer ember készülhet elhagyni Afrikát

2023. március 15., szerda 18:27

Európának szüksége van a migrációra, a bevándorlás jelentette munkaerőre, ezért létre kell hozni a bevándorlás legális, biztonságos formáit – jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa Strasbourgban szerdán. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint 650 ezer ember készülhet elhagyni Afrikát.

Ylva Johansson az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlók mentéséről és biztonságos, legális útvonalak biztosításról szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie.

Az életmentésre adható legjobb válasz pedig a legális migráció lehetőségének megteremtése – hangoztatta az uniós biztos.

Társadalmainknak szükségük van a bevándorlás jelentette munkaerőre, a képzett emberekre

– fogalmazott.

Szavai szerint az unió célja az embercsempészet felszámolása. Közös feladat pedig az érintettek elszámoltatása – mondta.

A migránsok biztonsága, az embercsempészet felszámolása érdekében jobb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival, össze kell hangolni az intézkedéseket, javítani kell a kutatás és a mentés hatékonyságán.

Segíteni kell mindazon tehetséges embereknek, akik legálisan szeretnének az Európai Unióba jutni, ahogy fontos a menekültek számára is a biztonságos, humánus és legális bejutás biztosítása az unió területére. Az uniós fellépés alapjának a felelősségnek és a szolidaritásnak kell lennie

– tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta: a Földközi-tengeren történt hajótörések szívszorító emberi tragédiák, azonban a tagállamok jogos határvédelmi erőfeszítéseit hibáztatni ezekért a halálesetekért tisztességtelen és helytelen megközelítés.

A tragikus események mögöttes oka valójában az unióba történő illegális belépésekkel kapcsolatos európai engedékenység és a szankciók hiánya – hangsúlyozta. Ezeket a haláleseteket a bevándorláspárti nyilatkozatok, a kvóták és a civil szervezetek hajóinak büntetlensége okozza – hangsúlyozta.

A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több hajó érkezik Olaszországba. A hírszerző ügynökségek előrejelzése szerint csak ebben az évben mintegy 650 ezer ember készülhet elhagyni Afrikát.

Az európai migrációs politikát teljesen új alapokra kell helyezni, hogy elkerüljük a további emberi tragédiákat a tengeren

– fogalmazott.

Hidvéghi Balázs kijelentette: Európa külső határait meg kell védeni, hogy az embercsempészek és a migránsok ne is vállalkozzanak a veszélyes útra. Továbbá minden, Európába illegálisan bejutó és az unióban jogtalanul tartózkodó migránst haza kell küldeni.

Rovatok