Index Vakbarát Hírportál

A NATO-erők elfogtak egy orosz gépet

2023. március 15., szerda 13:00

Brit és német vadászgépek közösen fogtak el egy orosz repülőgépet Észtország légterének közelében kedden, ugyanazon a napon, amikor egy orosz vadászgép egy amerikai megfigyelő drónnak ütközött a Fekete-tenger felett.

A Brit Királyi Légierő (RAF) és a Német Légierő vadászgépeinek pilótái az első közös NATO légi rendészeti bevetésükön elfogtak egy orosz repülőgépet Észtország légterében – számolt be a Sky News.

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a RAF vadászgépei német vadászgépekkel együttműködve kísérték el az orosz IL78 Midas típusú légi utántöltő repülőgépet, miután az nem reagált a légi forgalmi irányításnak Észtországban.

Mindeközben az Egyesült Királyság felszólította Oroszországot, hogy „tartsa tiszteletben” a nemzetközi légteret, ugyanis nemrég egy orosz Szu–27-es vadászgép egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnak ütközött a Fekete-tenger felett, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült. 

Oroszország tagad

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a vadászgépei nem kerültek érintkezésbe az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

Egy heves manőver következtében az MQ–9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött. A vadászgépek nem használták a fegyvereiket, nem kerültek a drónnal érintkezésbe, és akadálytalanul visszatértek a támaszpontjukra

– közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a drón „kikapcsolt transzponderekkel (radar-válaszjeladókkal) repült, és megsértette a Moszkva által különleges ukrajnai hadműveletnek nevezett invázió során ideiglenes használatra létesített légtérövezetet”, ezért indult meg az elfogása.

A tárca szerint az orosz hadműveletekhez létrehozott övezetről a nemzetközi normáknak megfelelően értesítették a nemzetközi légtér használóit. Az orosz minisztérium szerint a drónt a Krím félsziget övezetében fedezték fel, és „az Oroszországi Föderáció határai felé” haladt.

(Borítókép: A Brit Királyi Légierő vadászgépei. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok