Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal és vízágyúval próbálják megfékezni a párizsi tüntetőket

2023. március 16., csütörtök 21:54

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megkerülte a parlamentet, és egy különleges alkotmányos jogkörre hivatkozva keresztülvitt egy vitatott nyugdíjreformot, amely két évvel, 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. A kockázatos lépés az ellenzék nemtetszését váltotta ki. Mintegy 7000 ember vonult ki Párizs utcáira tüntetni.

A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Az intézkedést azzal indokolják, hogy egyre kevesebb fiatal jut egyre több idős emberre, így a nyugdíjrendszer nem fenntartható. A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozók január óta tüntetnek és sztrájkolnak.

A döntés mindössze néhány perccel a francia parlament alsóházában, a Nemzetgyűlésen tervezett szavazás előtt született, ugyanis a kormány nem volt biztos szavazataik számában.

A lépés hamarosan bizalmatlansági indítványt indíthat el Macron kormánya ellen. A bejelentés órákkal azután történt, hogy a francia parlament felsőháza csütörtök reggel 193:114 arányban elfogadta a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvényjavaslatot, ami várható volt, ugyanis a felsőház konzervatív többsége a magasabb nyugdíjkorhatárt támogatja.

Dühösen reagált az ellenzék

A döntés azzal a kockázattal jár, hogy tovább szítja a Franciaországot az elmúlt hónapokban megrázó tüntetéseket és sztrájkokat. Emellett az ellenzéknek jogot ad arra, hogy azonnal bizalmi szavazást írjon ki a parlamentben. Az ellenzék dühösen reagált arra a döntésre, hogy a jogszabályról folytatott többhetes vita után nem kerül sor a szavazásra – írja a France24.

A francia ellenzéki törvényhozók gúnyosan éljeneztek, amikor Élisabeth Borne francia miniszterelnök bejelentette a döntést, és sok képviselő a nemzeti himnuszt kezdte el énekelni az alsóházban. Az ülést pár percre félbe kellett szakítani, mert a baloldali képviselők reakciója nem engedte szóhoz jutni Borne-t.

Az ülés ugyan folytatódott, de a francia miniszterelnök beszédét nagyrészt elnyomták az ellenzéki képviselők pfujolásai és skandálásai, valamint a „mondjon le” felkiáltások, ami ritka kaotikus pillanatokat eredményezett a francia parlamentben.

Marine Le Pen szélsőjobboldali francia politikus elítélte a lépést, és közölte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

„A döntés teljes kudarc Macron számára, Borne miniszterelnök pedig nem maradhat a posztján” – mondta Le Pen, a 2022-es elnökválasztás szélsőjobboldali jelöltje, aki most a Nemzeti Összefogás (RN) képviselőit vezeti.

Mintegy 7000 ember vonult ki Párizs utcáira

A Szajna túlpartján, a Nemzetgyűléssel szemben a rendőrség könnygázt vetett be a párizsi Place de la Concorde téren tüntetők ellen, ahol mintegy 7000 ember tüntetett a kormány nyugdíjváltoztatásai ellen.

Pajzsokkal és gumibotokkal felszerelt rendőrök vonultak a tér felé, míg többen vízágyúval lőttek, miután a tér közepén tüzet gyújtottak.

(Borítókép: Thomas Samson / AFP)

Rovatok