Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon közzétette a fekete-tengeri drónösszecsapásról készült videót

2023. március 16., csütörtök 11:56

A Pentagon nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amelyen állítása szerint egy orosz repülőgép a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben az amerikai légierő egyik megfigyelő drónjának veszélyes elfogását hajtja végre.

A csütörtökön közzétett, 42 másodperces videón egy orosz Szu–27-es látható, amint az MQ–9-es megfigyelő drón hátulja felé közelít, és az elhaladás közben üzemanyagot kezd kibocsátani – közölte a Pentagon.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy kedden a tengerbe zuhant az MQ–9 Reaper, miután az orosz vadászgép üzemanyagot öntött a pilóta nélküli légi járműre „az optikai műszerek elvakítására és a területről való elűzésére tett kísérlet részeként”, majd nekicsapódott au UAV légcsavarjának.

Пентагон опубликовал видео инцидента с упавшим в Черное море американским беспилотником Reaper и российским истребителем.

Видео: ТАСС/Reuters pic.twitter.com/l64qfq5v8D

— ТАСС (@tass_agency) March 16, 2023

A nyilvánosságra hozott részlet nem mutatja be az incidens előtti vagy utáni eseményeket.

Az Egyesült Államok és Oroszország védelmi miniszterei és katonai vezetői telefonbeszélgetést folytattak az amerikai megfigyelő drón lezuhanása miatt. Ez volt az első közvetlen kapcsolatfelvétel Washington és Moszkva között az invázió kezdete óta, írja a Sky News.

Bár az elfogási kísérletek nem szokatlanok, az ukrajnai háború közepette történt incidens aggodalmakat keltett, sokan attól félnek, hogy az közelebb hozhatja az Egyesült Államokat és Oroszországot a közvetlen konfliktushoz.

Oroszország figyelmeztette Washingtont

Az, hogy a két ország legfelsőbb védelmi és katonai vezetői ilyen hamar tárgyaltak a Fekete-tenger feletti találkozás után, aláhúzta annak komolyságát, írja az Associated Press.

Az orosz védelmi minisztérium az Austinnal folytatott telefonbeszélgetésről szóló jelentésében közölte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az incidenst kiprovokálta azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a repülési korlátozásokat, amelyeket a Kreml az ukrajnai katonai műveletek miatt vezetett be.

Oroszország emellett „az Oroszországi Föderáció érdekei ellen irányuló hírszerzési tevékenység fokozódását” is hibáztatta.

Az ilyen amerikai akciók „a fekete-tengeri térségben a helyzet eszkalálódásával járnak” – közölte a védelmi minisztérium, figyelmeztetve, hogy Oroszország „minden provokációra hasonlóképpen fog válaszolni”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok