Index Vakbarát Hírportál

Magyar diákok is elnyerhetik a német egyetem rangos ösztöndíját

2023. március 17., péntek 11:26

A német Constructor Egyetem harmadik alkalommal hirdeti meg programozói versenyét, amely a legjobban teljesítő vagy különleges gondolkodásmódot és megközelítést mutató diákoknak megnyithatja az utat az Adattudomány és szoftverfejlesztés Bachelor-programban való részvételhez akár teljesen finanszírozott ösztöndíjjal – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a felsőoktatási intézmény.

A Constructor Egyetem egy brémai székhelyű magánintézmény, ahol kifejezetten fontosnak tartják, hogy a világ minden részéről érkezzenek diákok, ugyanakkor a fizetős képzés mellett ösztöndíjas tanulóknak is elérhetővé teszik a magas szintű oktatást. Az ösztöndíj elnyeréséhez a Constructor Open Cup 2023-as kiírásán keresztül vezet az út. Ez egy programozói verseny, melyet azoknak hoztak létre, akik a tudomány, a kutatás és a technológia jövőjét szeretnék meghatározni.

A 4 órás megmérettetés 12–14, különböző nehézségi szintű algoritmikus programozási feladatot foglal magába. Akik a legjobban teljesítik a feladatot, felvételt nyerhetnek az egyetem adattudomány és szoftverfejlesztés (Data Science and Software Development) alapdiplomás képzésére.

Ráadásul akár teljes ösztöndíjjal, melyben nemcsak a képzési díjat, de a lakhatást és az étkezést is térítésmentesen biztosítja az egyetem a képzés teljes ideje alatt. 

De azoknak is lesz esélyük a teljes vagy részleges ösztöndíj elnyerésére, akikben az egyetem vezetése és az egyetemet finanszírozó szervezetek lehetőséget látnak.

Az online kihívás több fordulóból áll, és a Codeforces platformon bonyolítják le, ami a programozói versenyek legnagyobb közössége. A résztvevők a március 23–29. között zajló gyakorlási forduló során ismerkedhetnek meg a programozási környezettel. A fő versenyre március 30-án kerül sor, és 4 órán át tart.

A korábban STAR Contest néven futó próbatételt három éve rendezik meg, és eddig 82 ország több mint 1600 fiatalja próbált rajta szerencsét.

Idén a Constructor Open Cupra átkeresztelt szellemi erőpróbán korra, végzettségre vagy tudásszintre való tekintet nélkül lehet jelentkezni, azonban a fentebb már említett BSc-képzésre azok nyerhetnek ösztöndíjat, akik az alábbi három kritérium valamelyikének megfelelnek:

Az egyetem rektora, Thomas Auf der Heyde kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar diákokat is segítsék, hiszen az egyetemen korábban is voltak és jelenleg is tanulnak magyarok. Az ösztöndíjat az iparág egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, a JetBrains is támogatja, így a diákok a képzés végén akár potenciális állásajánlatot is kaphatnak.

(Borítókép: Constructor Egyetem)

Rovatok