Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház üzent Magyarországnak, kezd fogyni a türelem

2023. március 17., péntek 21:33

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország előrelépését a finn NATO-csatlakozás ratifikációjában, és sürgeti Magyarországot a finn és a svéd NATO-csatlakozás folyamatának haladéktalan lezárására – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Jake Sullivan MTI által idézett közleménye szerint az Egyesült Államok üdvözli, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, egyúttal „bátorítja” Ankarát, hogy Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét is gyorsan hagyja jóvá.

A Fehér Ház által kiadott dokumentum emellett sürgeti Magyarországot, hogy Finnország és Svédország esetében is „késlekedés nélkül” zárja le a ratifikációs folyamatot. 

A közlemény megfogalmazása szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősítené a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához. Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válnia – írta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Mint arról beszámoltunk, Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg pedig üdvözölte a lépést.

Erdogan ugyanakkor jelezte, Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Ők a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ott élő tagjai. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Török országban a kurd kisebbség függetlenségéért.

Reagált a Fidesz

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azóta már reagált is.

Tájékoztatom önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel szavazunk. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt

– közölte Kocsis Máté, aki egyúttal felhívta a hazai és nemzetközi szereplők figyelmét arra, hogy a magyar országgyűlés szuverén testület, és Magyarország legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége.

Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon

– folytatta Kocsis Máté, aki szerint minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

„Magyarország kormánya és parlamenti többsége nem dollárbaloldali, hanem szuverenista jobboldali, ezért – kérem – tekintsék ezt az elvet irányadónak a jövőre nézve is” – zárta gondolatait a Fidesz frakcióvezetője.

Rovatok