Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétszáz embert vett őrizetbe a francia rendőrség a nyugdíjreform elleni tüntetésen

2023. március 17., péntek 09:16

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki azt a vitatott nyugdíjreformot, amely 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. Válaszul többezres tömeg vonult ki Párizs utcáira tüntetni, az emberek egyebek mellett gyújtogattak és megdobálták a rendőröket.

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató hírét az MTI.

Mint az Index is megírta, Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megkerülte a parlamentet, és egy különleges alkotmányos jogkörre hivatkozva keresztülvitt egy vitatott nyugdíjreformot, amely két évvel, 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt.

A kockázatos lépés az ellenzék nemtetszését váltotta ki és mintegy hétezer ember vonult ki Párizs utcáira tüntetni. A beszámoló szerint a zavargások a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében törtek ki.

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására.

A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket.

Emmanuel Macron reformjának bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással. Emiatt tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában.

A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek.

A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

Rovatok