Index Vakbarát Hírportál

Az EU meghosszabbítja a Frontex megbízatását Szerbiában

2023. március 17., péntek 06:55

Az Európai Unió hamarosan meghosszabbítja a Frontex uniós határvédelmi ügynökség együttműködését Szerbiával.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszterrel szerdán a Szerbia és Magyarország közötti Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyre látogatott, és megtekintették a Frontex és a Szerbiai Határőrség közös határvédelmi egységeit.

Johansson kijelentette, hogy a Frontex hamarosan meghosszabbítja együttműködését a balkáni országgal az illegális migráció elleni hatékonyabb határvédelem érdekében – számolt be a swissinfo.ch.

Johansson köszönetet mondott Szerbiának, amiért összehangolta vízumpolitikáját az uniós politikával, „ami az Európai Unióba irányuló illegális migráció jelentős csökkenéséhez vezetett”.

Gasics a maga részéről rámutatott, hogy a szerb rendőrség és a Frontex együttműködése a magyar határon eredményes az illegális migráció ellen, és kiemelte, hogy „idén eddig 881 illegális határátlépést akadályoztak meg, míg tavaly ugyanebben az időszakban 172-t”.

Johansson Belgrádban találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel is, akivel a balkáni ország uniós csatlakozásáról tárgyalt. A mintegy 6,7 millió lakosú Szerbia uniós tagjelölt, és bár az ukrajnai háborút illetően semleges maradt, Belarusz mellett az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

Rovatok