Index Vakbarát Hírportál

Elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen

2023. március 17., péntek 16:37

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette be az ICC pénteken.

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. 

A bíróság érvelése szerint az orosz vezető nem élt a jogával, hogy megállítson másokat, akik gyermekeket deportáltak.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, írja az MTI.

„Nagyszerű, hogy a nemzetközi közösség értékelte azt a munkát, amellyel az országunk gyermekeit segítjük: hogy nem hagyjuk őket háborús övezetekben, hogy biztonságos helyre visszük őket, hogy jó körülményeket biztosítunk számukra, hogy szerető, gondoskodó emberekkel vesszük körül őket” – reagált gúnyosan a hírre Lvova-Belova, akit a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szólaltatott meg.

Ez az első alkalom, hogy az ICC elfogatóparancsot ad ki Oroszország ukrajnai inváziójával összefüggésben.

„A kérelmet elbíráló tanács az ügyészség 2023. február 22-i beadványai alapján úgy ítélte meg, hogy alapos a gyanú, hogy mindkét gyanúsítottat felelősség terheli a lakosság törvényellenes deportálása és a lakosság törvényellenes átszállítása háborús bűncselekmény miatt, melyeket Ukrajna megszállt területein követtek el ukrajnai gyerekek sérelmére” – tudatta a bíróság.

A büntetőbíróság arról is tájékoztatott, hogy az elfogatóparancsok a sértettek és a tanúk védelme, valamint a nyomozás védelme érdekében általában titkosak, ám tekintettel arra, hogy az említett bűncselekmények elkövetése feltételezhetően továbbra is folyamatban van, valamint az elfogatóparancsok nyilvánosságra hozatala hozzájárulhat a további bűncselekmények elkövetésének megakadályozásához, a testület úgy ítélte meg, hogy az igazságszolgáltatás érdeke az, hogy tegyék közzé az elfogatóparancsok kiadásának tényét, a gyanúsítottak nevét, valamint a terhükre rótt bűncselekményeket.

A Putyin és Lvova-Belova ellen kiadott elfogatóparancs ellenére a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre a gyanúsítottak letartóztatására, és csak azokban az országokban gyakorolhat joghatóságot, amelyek aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást.

Oroszország azonban nem írta alá ezt a megállapodást – így Moszkva egyiküket sem fogja kiadni, írja a BBC.

A főügyész szerint történelmi döntés született

Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát – jelentette ki pár napja Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Mindezek ellenére Andrij Kosztyin ukrán főügyész üdvözölte az ICC döntését.

„A világ jelzést kapott arról, hogy a bűnöző orosz rezsim vezetői és csatlósai felelősségre lesznek vonva. Ez történelmi döntés Ukrajna és a nemzetközi jog egész rendszere számára” – fogalmazott Kosztyin a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Moszkva is reagált a hírre

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az elfogatóparancsok „értelmetlenek”.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság határozatainak nincs jelentősége országunk számára, jogi szempontból sem” – hangsúlyozta Marija Zaharova, miután híre ment az elfogatóparancsok kiadásának.

„Oroszország nem működik együtt a szervezettel. A nemzetközi bíróság döntései teljesen hidegen hagynak bennünket” – idézte a szóvivőt a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„Ez csak a kezdet” – üzente Zelenszkij kabinetfőnöke

A Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancs „csak a kezdet” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak a Telegramon.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is elégedettségének adott hangot a hír hallatán, mondván, hogy „az igazságszolgáltatás kerekei mozgásba lendültek”.

"A nemzetközi bűnözőket felelősségre fogják vonni a gyermekek ellopása és más nemzetközi bűncselekmények miatt" – tette hozzá.

Wheels of Justice are turning: I applaud the ICC decision to issue arrest warrants for Vladimir Putin and Maria Lvova-Belova over forcible transfer of Ukrainian children. International criminals will be held accountable for stealing children and other international crimes.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 17, 2023

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2019. december 19-én. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

Rovatok