Index Vakbarát Hírportál

Új funkciót kapott Szaddám Huszein rozsdás jachtja

2023. március 17., péntek 08:02 | aznap frissítve

A hatalmas jachtot az 1980-as években építették, amely Szaddám Huszein gazdagságának és hatalmának jelképe volt. A jacht valaha kétszáz vendég befogadására volt alkalmas és helikopter-leszállópályával is fel volt szerelve.

Mostanra az iraki halászok piknikezőhelyévé vált Szaddám Huszein volt elnök elhagyatott, rozsdásodó jachtja, az al-Mansur – írja az abc. A turisták és a halászok gyakran a roncsra másznak, ahol teázgatnak, eszegetnek.

A dél-iraki folyóban felborult jacht rozsdásodó maradványai emlékeztetnek a diktátor uralmának végére, amelyet két évtizeddel ezelőtt döntöttek meg az amerikaiak. A 121 méteres al-Mansurt az 1980-as években építették, a jacht Szaddám gazdagságának és hatalmának jelképe volt. 

Amikor a jacht a volt elnök tulajdonában volt, senki sem mehetett a közelébe

– mondta Hussein Sabahi halász, aki a munka után jól megérdemelt pihenését gyakran a roncs fedélzetén tölti, teáját kortyolgatva.

El se hiszem, hogy ez a hajóroncs valaha Szaddámé volt, és most én ülök rajta

– tette hozzá.

Szaddám Huszein néhány héttel az amerikai invázió 2003. március 20-i kezdete után parancsot adott arra, hogy a jachtot – amelynek fedélzetére soha nem szállt fel – vigyék el az Umm Qasr kikötőjéből egy biztonságosabb helyre. Azonban az Egyesült Államok hadereje célba vette a hajót, amely később felborult a Shatt al-Arab víziútban és darabokra esett szét.

A bukását követő zűrzavarban a jachtot kifosztották, a bútoroktól kezdve a fémszerkezetig mindent elloptak róla.

Szaddám Huszein tulajdonában összesen három jacht volt, az al-Mansur egyike ezeknek. 

Ez a hajó 200 vendég befogadására volt alkalmas, és helikopter-leszállópályával is fel volt szerelve.

Amerikai tisztviselők 2003-ban úgy becsülték, hogy Szaddám és családja akár 40 milliárd dollárnyi jogtalanul szerzett vagyont halmozhatott fel.

Bár egyes irakiak szerint a roncsot meg kellene őrizni, az egymást követő kormányok nem tettek erőfeszítéseket a helyreállításra.

Ez a jacht olyan, mint egy értékes ékszer, mint egy ritka remekmű. Épp ezért szomorúak vagyunk, hogy így néz ki

– mondta Zahi Moussa, az iraki közlekedési minisztériumban dolgozó tengerészkapitány. A volt diktátor másik jachtját viszont szállodává alakították át Bászrában.

Rovatok