Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország üzen hadat a TikToknak

2023. március 17., péntek 11:00

Új-Zéland is beáll a sorba, és megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a törvényhozás képviselőinek és dolgozóinak informatikai eszközein, követve más nyugati országok hasonló döntését.

Rafael Gonzalez-Montero új-zélandi parlamenti tisztviselő pénteken elmondta, hogy a TikTok használatának tilalma minden olyan készüléket érint, amely hozzáfér a parlamenti hálózathoz. Hozzátette, a korlátozás március 31-én lép hatályba – közölte az MTI.

A tisztviselő hangsúlyozta, az adatvédelmi kockázatok elfogadhatatlanok a jelenlegi új-zélandi parlamenti környezetben.

Hozzátette, a TikTok betiltásáról szóló döntést saját szakértői elemzésük alapján hozták meg, miután megvitatták azt a kormányban és nemzetközi szinten dolgozó kollégáikkal is. 

Egyre többen tiltják be az alkalmazást

Új-Zéland ezzel többek között Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nyomdokaiba lép, amelyek az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak.

A TikTok elleni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára, Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy szuverenitását védi. Ugyanabban az évben Donald Trump volt amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy Peking kémkedésre használja.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikai fiókinformációkhoz, de mindig is tagadta, hogy átadta volna az adatokat a hatóságoknak.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha az nem szakít a kínai tulajdonosi háttérrel.

Rovatok